Szerző:

„Nyílt forráskódú, zárt informatikai rendszer – mint az új informatikai stratégia alapja”

A Direct-Line Kft. szeptember 20-án tartott konferenciájának témája a vállalat által fejlesztett, HaXSoN névre keresztelt informatikai rendszer bemutatása volt. A jeles esemény kapcsán a vállalat bejelentette, hogy saját tulajdonú fejlesztését ingyenesen elérhetővé teszi a hazai felhasználók számára.

A megjelent vendégeket Dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője köszöntötte, röviden bemutatva a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységét és eredményeit. Köszöntője után, első előadóként a HaXSoN informatikai rendszer ismertetésére tért át. Előadásában bemutatta a fejlesztési célokat, főbb lépéseket, valamint azokat az előnyös tulajdonságokat, amelyek a HaXSoN rendszert jellemzik, s amelyek méltán emelik ezt a hazai fejlesztésű rendszert a professzionális kategóriába tartozó informatikai megoldások közé. Előadásának legfontosabb pontjaként bejelentette, hogy a Direct-Line Kft. ingyenesen elérhetővé teszi a rendszert a hazai felhasználók számára, ezzel is segítve a nyílt forráskódú, de ugyanakkor a professzionális igényeket is megjelenítő informatikai kultúra elterjedését.

A HaXSoN rendszer közoktatásban történő használatának tapasztalatairól Komoróczy Tamás, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola informatika tanára tájékoztatta az érdeklődőket. Előadásában elhangzott, hogy számos tantárgy (informatika, matematika, idegennyelvi képzés) oktatásában a rendszer kiválóan vizsgázott, s úgy az oktatók, mint a hallgatók körében népszerűvé vált.

A kávészünetet követően Reith Márta kolléganőnk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza mutatta be a HaXSoN rendszer gyakorlati alkalmazásait. Előadása közben párhuzamosan a rendszeren szemléltette az elmondottakat. A bemutató első részében azokat a közismert alkalmazásokat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, levelezés, böngészés, fájlkezelés, stb.) ismertette, amelyek – jellemzően magasabb rendelkezésre állási fokkal és biztonságosabb működéssel – a HaXSoN rendszerben több változatban is megtalálhatóak. Az előadás második részében a HaXSoN informatikai rendszer azon alkalmazási lehetőségeinek bemutatására került sor, amelyek megkülönböztetik a hagyományos rendszerektől, s amelyek valóban professzionális rendszerré teszik azt.

Az előadók sorát Vörösné Dr. Estók Éva, a Direct-Line Kft. munkatársa zárta, aki a HaXSoN rendszerben is működő, nyílt forráskódú xTuple termelésirányítási rendszert mutatta be. Előadásában rámutatott a termelésirányítási rendszer testreszabásának, bevezetésének jellemző lépéseire, valamint azokra az előnyős tulajdonságokra, amelyek a kis- és középvállalkozások számára valódi alternatívát hoznak a jellemzően költséges termelésirányítási rendszerekkel szemben.

Az előadások után kerekasztal beszélgetésre került sor. Vendégeink kérdéseire, hozzászólásaira előadóink válaszoltak, majd a kormányzati támogatásra irányuló kérdésekre Dr. Kovács Zoltán, a Direct-Line Kft. kutatás-fejlesztési üzletágvezetője ismertette a vállalat tapasztalatait. Rövid bemutató erejéig kitért a Direct-Line Kft. által kidolgozott informatikai stratégia ismertetésére, mellyel a vállalat a döntéshozók munkáját kívánja támogatni.

A konferencia előadásai, a HaXSoN informatikai rendszer oktatási alkalmazásáról készült videó, valamint az informatikai stratégia letölthetőek innen:

Köszöntő és a Direct-Line Kft. bemutatása

HaXSoN bevezető

Kerekasztal a fenti témaköröket illetően, vélemények, hozzászólások

Alkalmazási lehetőségek a versenyszférában (xTuple)

A HaXSoN használatának tapasztalatai a közoktatásban

Informatikai stratégia

HaXSoN informatikai rendszerről készült videó

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik