Szerző:

„Vizes Nyolcas” Uszoda és Szabadidő Központ energiaracionalizálási projekt

A „Vizes Nyolcas” Uszoda és Szabadidő Központ és a Direct-Line Kft. közös szervezésében került megrendezésre a „Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidő Központ energiaracionalizálási projekt” című szakmai nap a „Vizes Nyolcas” Uszoda és Szabadidő Központ konferenciatermében, Szentendrén.

Az energiaracionalizálás nemcsak az uszoda számára jelent folyamatos gazdasági, pénzügyi, műszaki problémákat, hanem Szentendre Város Önkormányzatának összes intézménye számára.

A megjelent vendégeket Bencsik Mónika, a Direct-Line Kft. marketing ügyintézője és Bacsa Csaba, a „Vizes Nyolcas” Uszoda és Szabadidő Központ mb. ügyvezető igazgatója köszöntötte. Az előadók bevezetőjükben is megfogalmazták annak a fontosságát, hogy szemléletváltásra van szükség az intézmények energiafelhasználási- és hasznosítási gyakorlatában, és csak összehangoltan, lépésről-lépésre lehet sikeresen javítani a város önkormányzati intézményeinek energiamérlegét.

Rákos András, a Direct-Line Kft. fejlesztőmérnöke előadásában hangsúlyozta, hogy az energiaracionalizálás rendkívül szerteágazó problémakör, amely minden esetben módszeres felmérésen alapul, és az egyedi adottságokra építő megoldásokat igényel. A fejlesztési tapasztalatokkal és kivitelezési példákkal tarkított előadásában azt is elmondta, hogy az energetikai célú auditok végrehajtása során komplex szempontrendszer alapján, valamennyi működési terület átvilágítására van szükség ahhoz, hogy valódi eredményeket érhessünk el.

A Direct-Line Kft. termék – és szolgáltatáskínálatát Bencsik Mónika marketing ügyintéző ismertette és prezentációjában kiemelte, hogy a vállalat rozsdamentes acél termékei hosszú távon megbízhatóak, gazdaságosak, karbantartási költségük minimális, és fejlesztésük során is elsődleges szempont volt az energiafelhasználás hatékonysága, a környezetvédelem. Kitért arra is, hogy a saját fejlesztésű termékek mellett számos egyedi kivitelezést is végez a vállalat és a mérnöki szolgáltatások sokféleségét és sikerességét is bemutatta.

A napenergia-hasznosítás fontosságáról és a Direct-Line Kft. által fejlesztett rozsdamentes drain-back napkollektor működéséről, szerkezeti kialakításáról, valamint a megújuló erőforrásokhoz képest jelentkező energetikai előnyeiről beszélt második előadásában Rákos András.

Számos sikeres projekt tapasztalatai alapján ismertette, hogy a tetőre, falba süllyesztve, előtetőként vagy külön szerkezeti állványra szerelhető napkollektor fűtés kiegészítésre, használati melegvíz előállítására, valamint medence fűtésére alkalmas és becslések alapján a várható élettartama 50 év, a garancia 15 év, a megtérülési ideje 4-5 év. Arra is rámutatott, hogy a napkollektor teljes gyártási és működési életciklusa során az energiamérleg pozitív, azaz több energiát állít elő, mint amennyibe a gyártása került.

Az informatikai ráfordítások racionalizálása (telepítés, frissítés, folyamatos karbantartás), a megbízható és optimalizált hálózat, valamint a saját kézbe vehető fejlesztés kapcsán mutatta be a HaXSoN® integrált hardver-szoftver rendszert Vörösné dr. Estók Éva, a Direct-Line Kft. informatikai igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar fejlesztésű, szerverből és terminálokból álló hálózat univerzális alkalmazások teljes körét nyújtja, és alacsony energiaköltségekkel, biztonságosan, hosszú rendelkezésre állás keretében szolgálja ki az intézményi, vállalati felhasználókat.

A résztvevők a kávészünetben elismerték az energiaracionalizálás jelentőségét és halaszthatatlanságát, továbbá kifejezték konkrét érdeklődésüket a szentendrei önkormányzat által koordinálandó, közös cselekvésre ezen a területen.

A szakmai nap utolsó feladata a „Vizes Nyolcas” Uszoda és Szabadidő Központ energiaracionalizálási zártkörű projektmegbeszélése volt.

A konferencia előadásai letölthetőek innen:

Energiaracionalizálás iparvállalatoknál és intézményekben – Rákos András
A Direct-Line Kft. szolgáltatás – és termékkínálata – Bencsik Mónika
A napenergia hasznosítása és a Direct-Line napkollektor megoldásai – Rákos András
A HaXSoN integrált szoftver-hardver rendszer – magyar fejlesztés vállalati, intézményi és oktatási célokra, különös tekintettel az önkormányzatokra – Vörösné dr. Estók Éva

Bencsik Mónika

Vörösné dr. Estók Éva

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik