Szerző:

2017-ben is “Hazai innováció a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” konferencia

A Direct-Line Kft. 2017. március 23.-án ismét megrendezte a “Hazai innováció a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” című szakmai konferenciasorozat rendezvényét.

A bemutatóval egybekötött találkozó legfőbb célja az volt, hogy a tervezők, beruházók, kivitelezők és üzemeltetők elmondhassák véleményüket, tapasztalataikat a töltő-, le- és átfejtő rendszerelemekkel kapcsolatban annak érdekében, hogy ezen termékkör jövőbeli fejlesztéseiben a megrendelői igények lehessenek a meghatározók.

A résztvevőket dr. Reith János, a cég ügyvezető-igazgatója köszöntötte és elmondta, hogy a cég ebből a munkamegbeszélésnek szánt rendezvényből hagyományt kíván teremteni: “Szeretnénk elérni azt, hogy a szakma képviselőivel legalább évente egyszer le tudnánk ülni, és át tudnánk beszélni azokat a kérdéseket, amelyek bennünket foglalkoztatnak.”

Az első előadást Dr. Bachrathy Dániel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanikai Tanszékének adjunktusa tartotta a moduláris DL-Pódiumrendszerek szilárdsági méretezéséről. A mechanikai vizsgálatok többek között magukba foglalták a pódiumrendszer VEM segítségével végzett feszültséganalízisét és a kritikus elmozdulásra való ellenőrzést.

Dr. Bachrathy Dániel: “DL-Pódiumrendszerek tervezése” című előadás itt letölthető!

Dr. Reith Márta, a BME Műszaki Mechanikai Tanszéke adjunktusa a DL-Billenőlépcsők különböző változatait mutatta be, különös tekintettel a hidro-pneumatikus működtetés sajátságaira. Az elmúlt időszakban felmerült vevői igények alapján elkészült az a reteszelhető hidro-pneumatikus billenőlépcső változat, amely tetszőleges állásban fixálható. A DL-billenőlépcsők Munkavédelmi tanúsítvánnyal és nemzetközi „CE” minősítéssel is rendelkeznek.

Dr. Reith Márta: “DL-Billenőlépcsők, reteszelhető pneumatikus rendszerek” című előadás itt letölthető!

Ezt követően a DL-alsó és felső töltőkar családokról dr. Reith János beszélt. Részletesen kitért a különböző funkciókra és a megvalósító gépelemekre, amelyekkel a töltőkarok fel vannak szerelve, mint pl. a gázingavezeték, a túltöltésgátló, a pozíció stabilizátor, az úszó kónusz, a teleszkópos töltőcső végkialakításai, s szó esett a hőszigetelt és fűtött változatokról is. Elmondta, hogy a műszaki felsőoktatás gyakorlati jellegének erősítésének jegyében több hallgatói csoport számára fogalmazott meg tervezési feladatokat.

Ezeknek a hallgatói projekteknek a keretein belül az egyetemisták lelkesen dolgoznak a töltőrendszerek szakterületéről választott tervezési és fejlesztési témákon. Reith Úr a résztvevőket is buzdította megoldatlan problémáik elküldésére, hogy a felsőoktatásban kiadott projektfeladatok során a hallgatók valós ipari feladatokon dolgozhassanak.

Dr. Reith János: “DL-Alsó és Felső Töltőkarok” című előadás itt letölthető!

A folytatásban Borbély László, a Formen Plus Mérnöki és Szolgáltató Bt. ügyvezetője beszélt az új elven működő statikus és dinamikus vasúti járműmérleg alkalmazásokról és a megvalósult fejlesztésekről és prototípusokról.

A délelőtti előadások záróakkordjaként Tóth László János, a G.T GM Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a MOL Nyrt. Logisztika 853 Vasúti kocsimosókban használatos fekete árus vasúti tartálykocsi lefejtő, -gázöblítő karokkal szemben támasztott műszaki követelményeket.

Az előadássorozatot üzembejárás követte, amelynek során a résztvevők testközelből ismerkedhettek meg a töltő-és átfejtőrendszer elemeivel és az elmúlt időszakban végrehajtott újításokkal, fejlesztésekkel.

Több töltési kiállás esetén indokolt lehet a billenőlépcső oldalra mozgathatósága, amelyet egy a pódiumra szerelt sínszerkezeten, görgők segítségével oldottunk meg.

Bemutatásra került továbbá egy 5 csuklós fűtött alsó töltőkar duplafalú változata, amely számottevően jobb hőteljesítménnyel rendelkezik, mint a kísérő fűtőszálas megoldás.

A pneumatikus mozgatású NA 150-es és 100-as töltőkarok pozicionálása a cégünk által fejlesztett és gyártott függőkapcsolóval 3 tengely mentén lassú és gyors menetben bárhonnan végrehajtható.

Borbély Zsolt, cégünk gyártáselőkészítő munkatársa által bemutatásra került a reteszelhető hidro-pneumatikus billenőlépcső prototípusa is. Demonstrálta, hogy a kettős útváltó szeleppel kiegészült rendszer képes a vízszintes helyzethez tartozó legnagyobb nyomatéknak is ellentartani.

Kipróbálható volt továbbá az egylábas pódiumra szerelt hidro-pneumatikus működtetésű lépcső is, ami lassú- és gyorsmenetben is mozgatható. A DL-billenőlépcsők és töltőkarok kiegyensúlyozása egyaránt saját fejlesztésű, műszakilag méretezett rugó-erőtárolóval történik.

A szerkezetek gyártástechnológia szempontból történő optimalizálása mellett fontos szempont, hogy hazai fejlesztésű és gyártású termékekről beszélhetünk, ami lehetővé teszi a beruházások rövid átfutási idejét, a gyors szerviz szolgáltatást, és azonnali rendelkezésre állást biztosít a megrendelők számára.

A bemutatott termékekkel kapcsolatban rendkívül élénk szakmai konzultáció folyt, amelyek nyomán megalapozott fejlesztési célokat fogunk tudni körvonalazni a jövőben is. A visszajelzések alapján új igények és ötletek mellett az elkövetkezendő időszakban a számunkra nagyon értékes üzemeltetési tapasztalatokra is számíthatunk.

A szakmai workshopot kötetlen beszélgetésnek teret adó munkaebéd zárta, ahol a szakma résztvevői finom ételek mellett ismerkedhettek meg és cserélhettek eszmét egymással.

Örömünkre szolgált, hogy régről ismert partnereinkkel újra találkozhattunk, s újakkal ismerkedhettünk meg. Bízunk a jövőbeni közös együttműködésben, hogy a “Hazai innováció” sorozat “a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” továbbra is eredményesen végbemehessen.

Dr. Reith János ügyvezető igazgató zárszavában tájékoztatta a megjelenteket, hogy 2018. tavaszán is örömmel látja a konferencián megjelent vendégeket.

Összefoglalót készítette: dr. Szántó Lajos

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik