Szerző:

2018-ban is “Hazai innováció a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” konferencia

A Direct-Line Kft. 2018. május 10.-én ismét megrendezte a “Hazai innováció a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” című szakmai konferenciasorozat rendezvényét.

A bemutatóval egybekötött találkozó legfőbb célja az volt, hogy a tervezők, beruházók, kivitelezők és üzemeltetők elmondhassák véleményüket, tapasztalataikat a töltő-, le- és átfejtő rendszerelemekkel kapcsolatban annak érdekében, hogy ezen termékkör jövőbeli fejlesztéseiben a megrendelői igények lehessenek a meghatározók.

A résztvevőket dr. Reith János, a cég ügyvezető-igazgatója köszöntötte és elmondta, hogy a cég ebből a munkamegbeszélésnek szánt rendezvényből hagyományt kíván teremteni: “Szeretnénk elérni azt, hogy a szakma képviselőivel legalább évente egyszer le tudnánk ülni, és át tudnánk beszélni azokat a kérdéseket, amelyek bennünket foglalkoztatnak.”

Az első előadást Nagy József, a Nagy és Társai Tervező Kivitelező és Szolgáltató Bt. ügyvezetője tartotta „Töltőállomások komplex tervezése” címmel. Nagy József részletes előadást tartott arról, hogy egy töltő-lefejtő rendszer tervezése milyen előkészítő munkálatokat igényel, mely jogszabályok figyelembevételével kell a terveket elkészíteni. Kiemelt hangsúlyt kell fordítani a környezetvédelmi és a munkavédelmi rendszabályok betartására, melyek megsértése súlyos következményeket von maga után. A megfelelő előkészítés után kezdődhet el a tervezés, mely komplex egészet a szakági tervek összessége adja meg.

Nagy József : “Töltőállomások komplex tervezése” című előadás itt letölthető!

Hanula Ferenc, a Standard Oil & Company Inc. Kft. tervező mérnöke a Töltő-lefejtő állomások üzemeltetési kérdései tárgyban tartott előadást. A több évtizedes tapasztalata alapján fontosnak tartotta kiemelni, hogy az üzemeltető számára a jogszabályi követelményeken túl elsődleges a könnyű és biztonságos üzemeltetés, a minimális fenntartási igény, a más rendszerelemekkel való kompatibilitás. Ezt követően Hanula Ferenc elemezte az egyes töltőállomás részegységek üzemeltetési tapasztalatait. Felmerült annak kérdése is, hogy miből célszerű készíttetni a töltő-lefejtő rendszereket, hol érdemes rozsdamentes, rozsdamentes és saválló alapanyagot alkalmazni, melyik alapanyag élettartama alatt térül meg a beruházási költség.

Hanula Ferenc: “Töltő-lefejtő állomások üzemeltetési kérdései” című előadás itt letölthető!

Ezt követően a Töltő rendszerek gyártási és telepítési kérdéseiről dr. Reith János beszélt. A megrendelői igények legfontosabb követelményei az, hogy a termék gyorsan, olcsón és jó minőségben készüljön el. Sajnos ez a három követelmény ritkán teljesül egy időben. Részletesen kitért a különböző funkciókra és a megvalósító gépelemekre, amelyekkel a töltőkarok fel vannak szerelve, mint pl. a gázingavezeték, a túltöltésgátló, a pozíció stabilizátor, az úszó kónusz, a teleszkópos töltőcső végkialakításai, s szó esett a hőszigetelt és fűtött változatokról is. A folyamatos fejlesztés mind a megrendelők, mind a gyártó elemi érdeke, mivel jobb terméket, olcsóbban kaphat meg. dr. Reith János az előadás zárszavában megemlíti, hogy milyen előnyökkel jár a hazai fejlesztésű termékek használata.

dr. Reith János: “Töltő rendszerek gyártási és telepítési kérdései” című előadás itt letölthető!

A folytatásban Kozma Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Vasúti Hatósági Főosztály Vasútgépészeti Osztály vasútgépészeti referense tájékoztatta a hallgatóságot a Töltő- lefejtő állomások engedélyezési eljárásai törvényi követelményeiről. Kozma Gábor részletesen ismertette azon jogszabályi hátteret, melyek figyelembe vétele feltétlenül szükségesek a megfelelő tervek elkészítéséhez, illetve a használatba vételi engedélyek megadásához. Lengyel György vasútgépészeti referens tájékoztatta az egybegyűlteket a használandó szabványokról, azok fontosságáról.

Kozma Gábor “Töltő- lefejtő állomások engedélyezési eljárásai törvényi követelményeiről” című előadása itt letölthető!

Lengyel György előadása itt letölthető!

Az előadássorozatot üzembejárás követte, amelynek során a résztvevők testközelből ismerkedhettek meg a töltő-és átfejtőrendszer elemeivel és az elmúlt időszakban végrehajtott újításokkal, fejlesztésekkel.

Több töltési kiállás esetén indokolt lehet a billenőlépcső oldalra mozgathatósága, amelyet egy a pódiumra szerelt sínszerkezeten, görgők segítségével oldottunk meg.

A szerkezetek gyártástechnológia szempontból történő optimalizálása mellett fontos szempont, hogy hazai fejlesztésű és gyártású termékekről beszélhetünk, ami lehetővé teszi a beruházások rövid átfutási idejét, a gyors szerviz szolgáltatást, és azonnali rendelkezésre állást biztosít a megrendelők számára.

A bemutatott termékekkel kapcsolatban rendkívül élénk szakmai konzultáció folyt, amelyek nyomán megalapozott fejlesztési célokat fogunk tudni körvonalazni a jövőben is. A visszajelzések alapján új igények és ötletek mellett az elkövetkezendő időszakban a számunkra nagyon értékes üzemeltetési tapasztalatokra is számíthatunk.

A szakmai workshop-ot kötetlen beszélgetésnek teret adó munkaebéd zárta, ahol a szakma résztvevői finom ételek mellett ismerkedhettek meg és cserélhettek eszmét egymással.

Örömünkre szolgált, hogy régről ismert partnereinkkel újra találkozhattunk, s újakkal ismerkedhettünk meg. Bízunk a jövőbeni közös együttműködésben, hogy a “Hazai innováció” sorozat “a töltő-, le- és átfejtő rendszerek gyártásában” továbbra is eredményesen végbemehessen.

dr. Reith János ügyvezető igazgató zárszavában tájékoztatta a megjelenteket, hogy 2019. tavaszán is örömmel látja a konferencián megjelent vendégeket.

Összefoglalót készítette: dr. Szántó Lajos

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik