Szerző:

3 fokos biztonsági billenőlépcső

Cégünk több megrendelői megkeresés után úgy döntött, hogy a 4 lépcsőfokos billenő lépcsők mellett sorozatgyártásra alkalmas változatban előállítja a 3 lépcsőfokos változatot, amelyet szintén raktárról való értékesítéssel hoz forgalomba.

Az utóbbi időkben olyan megkeresek érkeztek, amelyek hol a korábban beszerzett, széles körben elterjedt 4 fokos billenőlépcső átalakítását, hol pedig eleve a rövidebb kinyúlási hosszal jellemezhető lépcsőt keresték. Tapasztalatunk szerint számos esetben okoz gondot az, hogy a már meglévő pódiumokról viszonylag szűk helyen kell megoldani a szintáthidalást állítható magasságú lépcsővel.

A billenőlépcső termékünkről korábban közöltünk már több alkalommal ismertetést, amelyekben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Az alábbi írásunkban a kézi mozgatás mellett a gépi működtetés lehetőségeit mutattuk be:
http://www.dldh.hu/billeno-lepcsok-mozgato-szerkezetei

Direct-Line 3 fokos billenőlépcső

A napokban elkészült első, a képen látható 3 fokos billenőlépcsőt is elektromos mozgató szerkezettel láttuk el, ugyanis örvendetes módon egyre több helyen alkalmazható ezen változat. A villamos működtetés számos előnnyel rendelkezik, amelyet megrendelőink rendre felismertek, s ma már jellemzően lineáris hajtóművek, aktuátorok látják el azt a feladatot, amelyeket korábban a robbanás veszélyes helyekre kifejlesztett un. hidropneumatikus munkahengerekkel oldottunk meg.

A 3 fokos billenőlépcső minden tulajdonságában kísértetiesen hasonlít a 4 fokos társára. Ennek a fő oka az, hogy igyekeztünk minél több alkatrész esetében a csereszabatosság követelményét megőrizni. Azaz 3 építő elem kivételével valamennyi 4 fokos lépcső alkatrész helyettesíthető a 3 fokos lépcső alkatrészeivel. Ez tehát egy tudatos törekvés is volt a részünkről.

Az alábbi videó felvételen a 3 fokos billenőlépcső elektromos mozgatás nyitási és zárási ciklusa látható.

Videó: DL-3 fokos billenőlépcső elektromos működtetése

(Ha a beágyazott videót nem tudja megtekinteni, nézze meg Youtube-on itt: https://youtu.be/FUbOL0vgmII)

A 4 fokos lépcsővel való közeli rokonságot a munkavédelmi szabályok, követelmények is indokolják. Az alábbi linken olvasható írásunkban ezen vizsgálatok eredményeiről és annak tanúsításáról esik röviden szó:
http://www.dldh.hu/billeno-lepcsok-biztonsagi-vizsgalata

Ahol a villamos hajtás nem alkalmazható, ott a lépcsők mozgatása egy gyors munkahenger cserével hidropneumatikus elven továbbra is megoldott. A tervezők számára a 3 fokos lépcső rajzait is szívesen rendelkezésre bocsátjuk, ha rendszerterveikben ezeket a jövőben fel kívánják használni. Az ugyancsak elkészült 3D-s működő modellje pedig jó szolgálatot tehet különböző beépítési lehetőségek, pl. ütközés vizsgálatok elvégése céljából.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik