Szerző:

4,5 méteres Gömböc szobrot gyártottunk a Corvin közbe!

A Gömböcöt Domokos Gábor és Várkonyi Péter alkotta meg 2006-ban annak a bizonyítására, hogy létezik olyan homogén test, amelynek csak egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van.

Kicsiben kezdtük. Már ami a Gömböc méreteit illeti. Nem sokkal a felfedezést követően a Gömböc feltalálói, azzal a kéréssel fordultak cégünk kutatás-fejlesztési részlegéhez, hogy a matematikai sejtés bizonyítására megalkotott formát forgácsolással, utómunkálás nélkül készítsük el. A kihívást jelentő mérnöki feladat megoldására szakembereinknek sikerült kidolgozni olyan készülékeket, amelyek segítségével 5-tengelyes marási eljárással le tudtuk gyártani a Gömböcöt a szükséges 0.05 mm-es pontosságon belül bronz, plexi és alumínium alapanyagokból.

Kép 1: Alumíniumból és plexiből készült Gömböc-ök

Nem sejtettük, hogy egy évtizeddel később talán még egy az előbbinél is szebb mérnöki feladat megoldására kapunk felkérést. 2017-ben a Gömböc egy 4,5 méter magas változatának a megalkotására kaptunk megbízást, amely az eredetileg sorozatban gyártott Gömböcök 50-szeres nagyított változata. A rozsdamentes acélból készülő héjszerkezetű Gömböc Budapest forgalmas belvárosi sétányán, a Corvin közben kerül felállításra a magyar tudomány sikerét hirdetendő.

A Gömböc szobrot önhordó szerkezettel kellett megtervezni, amelyet komplett egységként a helyszínen rendelkezésre álló tartó csonkokra való felhelyezéssel kell majd rögzíteni.
A geometria modellezését és a méretek arányosítását követte az a tervező munka, ami a tartószerkezet megalkotását és a lemez burkolóelemek felhelyezési módjának meghatározását foglalta magába.

Kép 2: A vázszerkezet elkészítése

Kép 3: Felkerülnek az első burkoló lemez elemek

A legfőbb nehézséget az okozta, hogy a Gömböcnek vannak gömb alakú elemei. Közismert tény, hogy a gömb palást nem síkba teríthető forma, ezért hagyományos lemez hajlítási és hengerítési technológiákkal nem állítható elő. Szakembereink ennek ellenére sikeresen helytálltak a feladat megoldásánál.

Kép 4 és 5: Elemek illesztése és hegesztése

További kifinomult és precíz mérnöki munkát igényelt az elemek éleinek összetalálkoztatása, valamint a kihegesztése. A szobor végleges exkluzív felületét gyöngyszórással állítottuk elő.

Kép 6: A Gömböc szobor gyöngyszórás után

Az indexen 2017. december 07.-én megjelent cikk alapján a közönség kíváncsian várja a szobor átadását. Jelenleg az elkészült alkotás túl-méretes szállítmányként való kijuttatása és helyszínen való telepítése vár megszervezésre, hogy a szobor nem szokványos formájával és monumentális méreteivel végleges helyén pompázhasson.

Az fent említett index-cikk itt olvasható:

https://index.hu/urbanista/2017/12/07/hatalmas_gomboc-szobrot_allitanak_fel_a_corvin-setanyon/

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik