Szerző:

A BME és a Direct-Line Kft. közös Ultra Precíziós megmunkálások témájú projektje sikeresen lezárult

Cégünk a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2008-ban a Nemzeti Technológia Program Versenyképes ipar meghirdetett pályázatán „Ultraprecíziós- és mikro-megmunkálások kutatása, fejlesztése és az ipari bevezetés elősegítése” címmel támogatást nyert.

Cégünk a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2008-ban a

Nemzeti Technológia Program
Versenyképes ipar meghirdetett pályázatán
„Ultraprecíziós- és mikro-megmunkálások kutatása, fejlesztése és az ipari bevezetés elősegítése”
címmel támogatást nyert.

Ez év tavaszán sikeresen és határidőre lezártuk közös kutatás-fejlesztési projektünket.

Az ultraprecíziós megmunkálás témakörében megvalósult projekt eredményeként két kutató-fejlesztő bázis jött létre, amelyek kutatási, képzési és ipari igények kiszolgálására egyaránt alkalmasak.

A Direct-Line Kft központi telephelyén klimatizált ultraprecíziós gyártócsarnokban kapott helyet a nagypontosságú és kemény megmunkálásra alkalmas Slantbed-Mikroturn 100 CNC ultraprecíziós eszterga, amelyet a holland Hembrug cég ipari igényekre fejlesztett ki. Az itt gyártott munkadarabok általában bonyolult geometriával rendelkeznek, anyaguk többnyire edzett, vagy különleges acél. Az elvárt méret- és alak pontosság mellett a felület is gyakran optikai minőségű. A munkadarabok gyártásközi és végellenőrzésére megfelelő mérőeszközök állnak rendelkezésre.

A BME Gyártástudomány és –technológia tanszéken ultraprecíziós és mikro-megmunkáló laboratórium létesült , amelyben egy SARIX SX100 mikro-szikraforgácsoló, az ultraprecíziós esztergálást, köszörülést, mikro-fúrást és mikro-marás kutatásra specifikált Slantbed-Mikroturn 50 CNC adja. Az esztergára egy GMN nagyfrekvenciás orsót (nmax=120000 1/min) integráltunk. A nagypontosságú keménymegmunkálás modellezésével és a CBN anyag mikro-szikraforgácsolására kidolgozott technológiával új él-geometriát, a felületi érdesség javítására és alakos felületek rövidlöketű honolására ultrahang frekvenciás szerszámtartót fejlesztettünk ki.

A projekt keretében létesült két ultraprecíziós laboratórium előreláthatóan hosszú távon jól szolgálja majd mind az ipari k+f és ultraprecíziós gyártás igényeit, mind pedig az egyetemi kutatást és képzést. A megfogalmazott célkitűzésekkel összhangban minden feltétel fenntartható módon készen áll az ipari szolgáltatások beindítására és kiszélesítésére. A projekt eredményeinek hasznosulása több területen már megkezdődött, a laboratóriumok szolgáltatásai iránt érdeklődő vállalatok széles köre is erről tanúskodik. Az egyetemen folyó kutatások eredményei beépültek a graduális egyetemi képzés tananyagába, diplomatervekbe, doktoranduszi publikációkba és doktori dolgozatokba. Több fiatal mérnök, kutató, egyetemi hallgató és doktorandusz részére teremtődött meg egy színvonalas eszközbázis. A projekt keretében végzett munka elismerésének tudható be, hogy a konzorcium mindkét tagja Európai Uniós kutatás- fejlesztési projektbe kapott meghívást.

Az elvégzett munkáról készült beszámoló az alábbi pdf fájlban olvasható:

Beszámoló

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik