Szerző:

A Direct-Line Kft. az InnoTrends Hungary 2013 konferencián és szakkiállításon

Június 11-12. között a Nemzeti Innovációs Hivatal első alkalommal szervezte meg az InnoTrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást. A rendezvényen a hazai innovációs élet legtöbb szereplője igyekezett képviselni magát kiállítóként vagy a párhuzamosan futó konferencia és kerekasztal beszélgetések résztvevőjeként.

A Direct-Line Kft. kiállítóként és Dr. Reith János ügyvezető személyében az „Állami ösztönzők az innovációért – hol segíthet igazán a közpénz?” című szekcióban felkért beszélgetőpartnerként vett részt az eseményen.

A kiállítási standunkon bemutatott fejlesztéseink közül legnagyobb érdeklődést a gördülőelemes hajtás és a HaXSoN informatikai rendszer váltotta ki. A kiállításra magunkkal vittük még korlátrendszerünk néhány darabját, folyóka fejlesztésünket, rozsdamentes medence fejlesztésünk, ultraprecíziós laborunk, valamint napkollektor fejlesztésünk posztereit is. Számos, szakmailag is felkészült látogatónk elismeréssel szólt eredményeinkről, sok esetben rácsodálkozva arra, hogy egy hazai cég ennyire sokoldalú fejlesztési tevékenységet képes folytatni a jelenlegi mostoha gazdasági körülmények között.

A második napon sorra kerülő szekcióbeszélgetésen ügyvezetőnk mellett Dr. Nikodémus Antal (NGM), Dr. Németh Gábor (SZTNH), Dr. Greiner István (MISZ), Balla Gergely (FIVOSZ) és Dr. Borsi Balázs (NGM) volt Kadlok Nándor (Equinox Consulting) moderátor beszélgetőpartnere. A beszélgetés során számos érdekes téma került napvilágra, s örömmel nyugtáztuk, hogy a vállalatunk által megfogalmazott, sokszor kemény kritikai észrevételeket, véleményeket számos, főként ipari tapasztalatokkal bíró résztvevő osztotta. Egyetértettek velünk a beszélgetés résztvevői abban, hogy állami támogatások helyett olyan állami megrendelésekre volna szüksége a k+f orientált hazai vállaltoknak, amelyek a jelenlegi állami feladatok hatékonyabb, magasabb színvonalú, innovatív megoldását adhatják. Fontos megállapítása volt a beszélgetésnek az is, hogy a begyűjtött adóforintok pályázati rendszeren keresztül történő szétosztásánál sokkal hatékonyabb a k+f célokra adókedvezmény formájában vállatoknál hagyott forrás.

A Nemzeti Innovációs Hivatal által hagyományteremtő szándékkal szervezett, színvonalas lebonyolítású rendezvény fájóan pontos keresztmetszetet adott a hazai innovációs élet szereplőiről. Sem a kiállítók, sem az előadók között nem szerepeltek a jelentős állami forrásokból gazdálkodó akadémiai intézetek, valamint a hazai kutatóegyetemek és az azok által alapított tudástranszfer irodák, s egyéb vállalkozások. Sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy a „Befektetés a jövőbe” című Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia által 2020-ra megcélzott 30 k+f kiválósági központ töredéke sem volt fellelhető a kiállítók között.

A szomorú kép ellenére vállalatunk ugyanakkor továbbra is elkötelezett a kutatás-fejlesztés és az innováció ügye mellett, s valóban azt gondoljuk, hogy Magyarország számára igazi kitörési pontot a folyamatos fejlesztésen és innováción keresztül megvalósuló, mind hatékonyabb értéktermelő tevékenységek jelenthetnek.

Dr. Kovács Zoltán

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik