Szerző:

A gördülőelemes hajtás hasznosítása

2011. december 8-án került megrendezésre vállalatunk, a Direct-Line Kft. nyolcadik konferenciája Dunaharasztiban, a gördülőelemes hajtás hasznosítása címmel.

Idei konferencia-sorozatunk záró eseménye, hasonlóan az előző rendezvényeinkhez, komoly érdeklődésre tartott számot a hazai szakemberek részéről.

A napot dr. Reith János, vállalatunk ügyvezetőjének köszöntője nyitotta, aki kiemelte a kutatás-fejlesztési tevékenység fontosságát, egyben rámutatott, hogy a fejlesztések csak akkor eredményezhetnek gazdasági fellendülést a hazai ipar számára, ha a hasznosítás, a kifejlesztett termékek gyártása is Magyarországon történik.

A köszöntőt követően Bogár István, a gördülőelemes hajtásfejlesztője két előadásban ismertette a gördülőelemes hajtás elvi hátterét, előnyeit, valamint a hajtással kapcsolatos vizsgálati eredményeket. Rendkívül érdekes és gazdagon szemléltetett bemutatója egyértelművé tette, hogy a gördülőelemes hajtás a válasz azokra a problémákra, melyeket a hagyományos hajtástechnikai megoldásokkal nem, vagy csak sokkal rosszabb hatásfokkal lehetséges kezelni.

Németh János a Miskolci Egyetem docense a gördülőelemes hajtás szilárdsági méretezésének kérdéseivel foglalkozott, jól érzékeltetve, hogy mennyi ismeret szükséges akár csak egyetlen részterület pontos elméleti hátterének megvilágításához is.

A kávészünetet követően az új fejlesztés gyártástechnológiai kérdéseiről esett szó. Dr. Mészáros Imre, vállalatunk ultraprecíziós megmunkálásokkal foglalkozó laboratóriumának vezetője a gördülőelemes hajtás gördülőfelületeinek megmunkálási lehetőségeit ismertette előadásában.

Ezt követően dr. Reith János az öttengelyes marással történő megmunkálás menetét mutatta be, rávilágítva a gyártással kapcsolatos további fejlesztési szempontokra is.

Az előadásokat követően a résztvevők állófogadás keretében beszélhették meg az elhangzottakat, majd Dr. Mészáros Imre vezetésével lehetőségük nyílt az ultraprecíziós laboratórium megtekintésére is.

A jól sikerült szakmai nap méltó zárása volt a Direct-Line Kft. által 2011-ben megkezdett konferencia-sorozatnak, melyet vendégeink véleménye, javaslata alapján folytatni fogunk.

Dr. Kovács Zoltán

Gördülőelemes hajtás előnyei (Bogár István)
A gördülőelemes hajtás vizsgálata (Bogár István)
A gördülőelemes hajtás szilárdsági méretezésének kérdései (dr. Németh János)
Bonyolult felületek megmunkálása öttengelyes marással (dr. Reith János)

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik