Szerző:

A robot programozás alapjai: 3D-nyomtatás és robotvezérlés üzemi gyakorlat

A számítógéppel vezérelt megmunkáló gépek működtetésére a vezérlések gyártói számos felhasználóbarát segédeszközt fejlesztettek ki, amelyek közül a legelterjedtebb a szabványos úgynevezett G-kód. Egy plazmavágó fejének a mozgatása, egy marószerszám pályának a leírása, valamint a 3D nyomtató fejének a mozgatása sok tekintetben azonos feladatnak tekinthető.

Ezen a nagy érdeklődésre számot tartó gyakorlaton tanulóink a képen látható módon az NC programozás alapjaiba nyerhettek bepillantást egy polimerszál töltetű 3D nyomtatón elkészített alkatrészt előállítása során. A G-kód alapú program közös elkészítését követően néhány perces gyártási műveletsor után a résztvevők kézbe is vehették az elkészült munkadarabot.

Minden gyártási feladat megoldása során közösek a geometriai alapok, azonban az egyes technológiákhoz további adatok megadása szükséges, nem volt ez másképp a 3D-nyomtatandó alkatrész esetében sem. A tanulók megtapasztalhatták például, hogy egy munkadarabra tervezett spirális pálya trigonometrikus függvények ciklusokba rendezésével kiválóan leírható.

A gyakorlat során tanulóink megismerkedhettek egy a képen látható univerzális robotkar programozásával is, amelynek működtetésében számos analógiát fedezhettek fel a 3D-nyomtató, valamint a többi CNC-vezérlésű megmunkáló berendezés működtetése között. A bemutatott robotkar egy lézer hegesztő berendezés pisztolyát mozgatta és vezérelte. A robot az előre meghatározott pálya mentén a rövid betanítását követően végrehajtotta a hegesztési műveletet.

A gyakorlaton bemutatott gépek és technológiák, mint az NC gépen történő plazmavágás, a 3D-nyomtatás, a robotprogramozás, illetve a megelőző gyakorlatokon bemutatott NC élhajlítás, és NC lemezvágás közös jellemzőinek a megismerése sokak számára nagy segítséget jelentett a mélyebb szakmai összefüggések megértésében.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik