Szerző:

Alsó töltőkarok gyors és biztonságos kiegyensúlyozása

A töltőkarok esetében gyakori probléma, hogy a rajta lévő szerelvényeket időről-időre ki kell cserélni, amely szerelvények tömege egymástól nagyon eltérő lehet. A használat komfortját nagymértékben javítja, ha a töltőkar rugóerő tárolójának a beállítása, s ezzel a lengő tömegű kar kiegyensúlyozása könnyen és gyorsan megoldható.

1. ábra: Alsó töltőkar

A cégünk által fejlesztett és gyártott alsó töltőkarok (lásd 1. ábra) esetében kiegyensúlyozást a 2. és 3. ábrán látható egyszerű műszaki megoldás teszi lehetővé. A rúgóerőtároló úgy van méretezve, hogy a lóversenypálya alsó pontján egyenlíti ki a szerelvények nélküli töltőkart. A kiegyensúlyozás következtében a kar mozgatásához minimális erőre van szükség. Valójában csak azt a súrlódást kell legyőzni, ami a forgócsuklókban és magában a rugóerő tárolóban keletkezik. Ennek mértéke részben a nagy erőkar, részben pedig a kenés következtében kis erőkifejtést igényel a kezelő részéről.

2. ábra: Alsó töltőkar kiegyensúlyozó szerkezete

3. ábra: Alsó töltőkar rögzítése

A 4. ábrán látható töltőkar végén elhelyezkedő szerelvény tömege a 2 m-es karon 8-10 kg is lehet. Ekkora utánállítási tartalékkal rendelkezik a rugóerő tároló és állító mechanizmuson kialakított pálya hossza.

4. ábra: Alsó töltőkar csatlakozó szerelvényt fogadó vége

Az így létrejövő tartalék arra is elegendő, hogy ne csak a csatlakozó szerelvény cseréje okán szükséges erőszükségletet, hanem akár elzáró szerelvény (pl. pillangó szelep) utólagos beépítését is lehetővé tegye.

A töltőkar ugyanazon építő elemekből nem csak un. jobbos és balos, hanem alsó és felső kiépítéssel jellemezhető változatban is összeépíthető. Ezzel nagymértékben megkönnyíthető a kezelő személyzet munkája.

Említést érdemel még a forgócsuklók két soros változatának az alkalmazásából származó előny. A könnyebb működtetés mellett a két soros csukló előnye, hogy jobb tömítettséget és hosszabb karbantartás mentes időszakot is lehetővé tesz.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik