Szerző:

Az ipari gépész vizsgák is sikeresen lezárultak

Az ipari gépész szakma ma még nem tekinthető teljes körűen ismertnek a munkaadók előtt. A képzési program tartalmának a meghatározása, a vizsgakövetelményeknek való megfelelés mérésére szolgáló elméleti és gyakorlati feladatok összeállítása cégünk számára sokkal több időt és energiát igényelt, mint más, a már jól bejáratott szakmaterületek esetében.

Az alábbi képek a gyakorlati vizsga helyszínein készültek. A képeken jól látható, hogy a tanulóknak olyan valós problémák megoldását kapták feladatul, amelyek kiválóan alkalmasak a szakmai felkészültség mérésére.

A vizsgázók által elkészített munkafolyamatok eredményei nem a hulladékgyűjtőbe kerülnek a vizsgák lezárulta után, hanem valamely gyártási projektben kerülnek felhasználásra. Ez a tény nem csak a vizsgán volt így, hanem a felkészülést szolgáló képzési szakaszban is komoly motiváló erővel bírt.

Az ipari gépészek felkészítésében fontos szerepet kaptak az olyan feladatok, amelyek az Innovatív Képzéstámogató Központ meghatározása szerint az ipari gépész kompetenciáit adják, mint az alábbiak:

– Különböző gépészeti berendezések szerelését, üzemeltetését, karbantartását végzi.
– Műszaki dokumentáció alapján kézi és kisgépes megmunkálással egyszerű alkatrészeket gyárt.
– Gépkönyvek alapján elvégzi a gépek, berendezések üzembe helyezését.
– Gépelemeket, egyszerű szerkezeteket, komplex gyártósori részegységeket műszaki dokumentáció alapján szerel össze.
– Az üzemelő berendezéseket időszakosan felülvizsgálja.
– A meghibásodott gépeken feltárja a hiba okát, elvégzi a javítást, illetve a meghibásodott alkatrészek cseréjét.
– A gépsorokon felmerülő üzemi és karbantartási problémák megoldására kreativitását felhasználva megoldási javaslatot tesz.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a mechanikus rendszereket, gépeket, szeret szerelni, javítani és szerszámokat használni. Az ezen a területen végzettektől az alábbi kompetenciákat várják el, önállóság, felelősségtudat, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség.

A fent idézett kompetenciák alapján az ipari gépész képzettséggel rendelkezők a felkészültségük alapján jellemzően az alábbi típusú feladatokra számíthatnak:

– gépek, berendezéseket üzembe helyezése
– mechanikus, hidraulikus, pneumatikus, villamos gépi berendezések működésének biztosításához szükséges szerelések, javítások
– összetett gépészeti rendszerek működésének ellenőrzése, felügyelete
– megmunkáló gépeken szerszámok, készülékek szakszerű beállítása
– minőségbiztosítási feladatok elvégzése
– a biztonságos működés feltételeinek biztosítása
– a tervszerűen szükséges karbantartások elvégzése
– különböző technológiai eljárásokkal egyszerűbb alkatrészek tervezése és gyártása

Gratulálunk minden újdonsült ipari gépésznek!

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik