Szerző:

Beszámoló – Közös cél a valódi innováció 4.

Az idei évben a Direct-Line Kft. a Nemzeti Innovációs Hivatallal közösen, Budapesten szervezte meg a „Közös cél a valódi innováció” címet viselő konferenciáját. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett konferencia csak helyszínében szakított a hagyományokkal, szellemiségében követte a korábbi rendezvényeket.

A megjelent vendégeket Korányi László, a Hivatal elnökhelyettese köszöntötte, majd bevezető előadásában ismertette az S3 stratégia készítésének körülményeit. Ismertetőjében kitért a Hivatalt is érintő, közeljövőben esedékes átszervezésekre, valamint a hazai innovációs ágazat új irányítási rendszerére is.

Gaál József a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke az innováció és a gazdaságfejlesztés kapcsolatáról beszélt. Előadása során felhívta a figyelmet a 2014 – 2020 időszak fontosságára, valamint a kamarák szerepére az innovatív gazdaság megteremtésében.

Őt Peredy Zoltán, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető-helyettese követte, aki előadásában bemutatta az innovációs és kutatás-fejlesztési területen várható pályázati – támogatási rendszer hátterét, tervezésének alapjait.

Nagy érdeklődés kísérte Szigeti Ádám titkárságvezető előadását az egyetemek kutatás-fejlesztésben betöltött szerepével, lehetőségeivel, valamint az új felsőoktatási stratégiával kapcsolatban. A duális képzés, valamint a Felsőoktatási – Ipari Együttműködési Központ (FIEK) koncepció bemutatása szintén fontos részét képezte az előadásnak.

A nagyvállalatok szempontjait Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője mutatta be, számos anomáliát feltárva a napjainkban jellemző innovációt akadályozó környezetből, majd bemutatta a Kft. nyitott laboratórium programját is.

Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője a hazai KKV szektor oldaláról igyekezett bemutatni az innovációs területek problémáit, lehetőségeit, egyúttal ismertette a helyzet javítása érdekében megfogalmazott javaslatait is. Fontosnak tartotta kiemelni a gyakorlatorientált képzés szerepét, s külön felhívta a figyelmet a gyakorlatorientált képzés és a duális képzés között fennálló különbségekre.

A konferencia előadásai elérhetőek a Nemzeti Innovációs Hivatal honlapján, az alábbi linken:
http://www.nih.gov.hu/strategiaalkotas/hirek-esemenyek/valodi-innovacio-4

A rendezvény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy az innovációs terület valamennyi képviselője véleményét kifejthesse, a többi szereplő álláspontját megismerhesse. Az előadásokat követően elhangzott hozzászólásokban számos további értékes tapasztalat is megfogalmazódott az előadók és a vendégek részéről egyaránt.

Többen a maguk területén megfigyelhető jelenségek alapján megerősítették, hogy az elmúlt forráshiányos évek jelentősen megnehezítették a hazai innovatív vállalkozások sorsát. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon van-e még olyan innovatív cég Magyarországon, aki képes lesz megvalósítani a 2020-ra kitűzött ambiciózus célokat?

Szintén érdekes volt látni azt a szemléletbeli különbséget, amely az innovációs területet irányítani hivatott szféra és a kutatás-fejlesztést, innovációt művelő kutatóhelyek és vállalatok között feszül. Az eltérő szempontok, a teljesítmény eltérő értelmezése és értékelése mára nagyon messze sodorta egymástól a két területet.
Megköszönve a Nemzeti Innovációs Hivatal partnerségét, bízunk abban, hogy a négy évvel ezelőtt útjára indított konferencia sorozatnak lesz folytatása, s hozzájárulhat a hazai innovációs élet szereplőinek párbeszédéhez.

Dr. Kovács Zoltán

Dunaharaszti, 2014. november 21.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik