Szerző:

Billenő lépcsők mozgató szerkezetei

A hagyományos, kézi működtetésű billenő lépcsőket az emberi erővel való takarékoskodás szellemében rendre megpróbálták gépi mozgatásúvá tenni. Ennek megfelelően cégünk is több olyan fejlesztést hajtott végre, amelynek célja a kézi mozgatás erőszükségletének a csökkentése. Első lépésben saját tervezésű rugóerő tárolókkal igyekeztünk részben a súrlódást legyőzni, részben a szerkezeti elemeket kiegyensúlyozni. A kézi mozgatás így lényegesen könnyebbé vált. Több megrendelőnk látva a kézi működésű szerkezeteknél elért eredményeinket, több korábbi időkből származó billenő lépcsőt alakíttatott át velünk egyszerűen és könnyen kezelhető kézi mozgatásúvá.

A billenő lépcsők mindegyikén két rugóerő tároló kap helyet. Az egyik jellemzően a lépcsőt magát egyensúlyozza ki, míg a másik tároló feladata a védőkosár nyomatékának az ellensúlyozása. Így a gépi mozgatást végző szerkezetek csak a súrlódást és a kiegyensúlyozás esetleges hibáját kell terhelésként magukra vállalják.

A rugóerő tárolók beszabályozásával érhető el, hogy a billenő lépcső maga, valamint a különböző méreteben rászerelhető védőkosár minél inkább kiegyensúlyozható legyen a teljes működési tartományban. A billenő lépcsők jellemzően 45 fokkal nyithatók le a vízszintes sík alá, alaphelyzetben pedig függőleges állapotban vannak. Így a 135 fokos mozgástartományban minden pontban biztosítani kell a kiegyensúlyozott állapotát a könnyű kezelhetőség érdekében.

A gépi mozgatás első állomásaként a szokásosan alkalmazott hidro-pneumatikus megoldást választottuk magunk is. Ennek lényege, hogy a kiegyensúlyozott billenő lépcsőt egy pneumatikus, vagy hidraulikus munkahenger mozgatja, amelyhez általában kompresszorokkal előállított préslevegő szolgáltatja a szükséges energiát. A gépi mozgatást meghaladóan esetenként elvárás az is, hogy a billenő lépcső terhelés alatt képes legyen mozgás behatárolásra. A hidraulikus mozgatás tálcán kínálta a reteszelhető változat kidolgozását. Cégünk tehát a hidro-pneumatikus mozgatású lépcsőket e két változatában gyártja. A pneumatikus hengerrel szerelt változat egy a mozgását határoló idegen felületen áll meg, azon támaszkodik fel, míg a reteszelhető változat a lépcső bármely tetszőleges pozíciójában a levegőben megállítható és helyzete rögzíthető. Egy 200 kg tömegű terhelés hatására sem mozdul meg a használó alatt.

Sok területen jár előnnyel, ha a mozgató szerkezet elektromos árammal, hálózati feszültségről működtethető, s nem kell folyamatosan 6 bar nyomású levegőellátásról gondoskodni. A levegő vezetékeknél szokásos meghibásodással, az időjárási viszonyok miatti nehézségekkel kevéssé kell számolni.

Az elektromos motorral történő működés a mechanikai előnyökön kívül egy sor egyéb haszonnal is jár. Az elektromos vezérlés több olyan szolgáltatást biztosít, amely a felhasználók kényelmét szolgálja, de ugyanakkor növeli az így szerelt billenő lépcsővel végzett munka biztonságát is. Az elektromos vezérlés betanítható, különböző funkciójú szenzorok a rendszerbe beköthetők. Nem fordulnak elő azok a szokásos akadályoztatások, amelyek a pneumatikus rendszereknél esetenként bekövetkeznek.

Az elektromos munkahenger áramkimaradás esetén egy mozdulattal kiiktatható, így a kiegyensúlyozott rugóerő tároló segítette kézi üzem azonnal rendelkezésre áll. Semmilyen akadályoztatás tehát nem következik be a töltési-, lefejtési műveletekben a billenő lépcső miatt.

A mozgató motor és a hozzá tartozó mechanika tömeggyártásban készül, így esetleges meghibásodás szükségessé váló cseréje könnyen, gyorsan és viszonylag alacsony költségráfordítással oldható meg.

Az első üzemeltetési tapasztalatok, amelyek a 2., 3. és 4. ábrán látható prototípus nyúzópróbája során keletkeztek, nagyon biztatóak. Remélhetőleg rövidesen a felhasználóink is megismerkedve ezen új fejlesztésünkkel, meglátják benne a maguk alkalmazási területén kiaknázható előnyöket.

A DL-elektromos billenőlépcső működtetéséről készült bemutató videót itt tekintheti meg: DL-eletromos billenőlépcső bemutató videó

A kidolgozott műszaki megoldás lehetővé teszi azt, hogy már meglévő billenőlépcsőkre, mint utólagos opciók kerülhessen fel az elektromos mozgatás. Bármely jelenleg kézi-, vagy éppen hidro-pneumatikus működésű lépcső minimális mértékű helyszíni munkával könnyedén átalakítható.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik