Szerző:

Biztonsági megoldás a billenőlépcső és környezete védelmére

Viszonylag gyakran előforduló probléma, hogy a töltőállomásokon a billenőlépcsők -aktív biztonsági megoldás hiányában- nyitva maradnak, s ezen nyitott állapotuk mellett elindul a vasúti szerelvény, vagy közúti tartálykocsi.

Az ilyenkor bekövetkező balesetekben általában nem csak a billenőlépcső károsodik, hanem a pódiumok maguk, vagy a még esetlegesen ott található töltőkarok, egyéb szerelvények is. A mozgásban lévő járművön is jelentős mértékű sérülések szoktak keletkezni. Sokszor azonban még ennél is nagyobb anyagi kár származik abból, hogy a töltési lehetőség egy időre emiatt ellehetetlenül.

Cégünk éppen ezért megrendelői igény alapján elkészített egy olyan egyszerű, de nagyon hatékony megoldást, amely az ilyen típusú káreseteket hivatott megelőzni. A töltést végző személyzet mindaddig nem tudja elhagyni a pódiumot, amíg a billenőlépcsőt alaphelyzetébe fel nem emelte, s ezzel szabad utat biztosított a járművek számára. A pódium feljáró lépcsőjét egy ajtó zárja el, amely csak akkor nyitható ki, ha a billenőlépcső zárt állapotban van. Ez mind a pódiumra való feljutás, mind pedig az onnan való távozás esetében így van. A vázolt műszaki megoldás fotója látható az 1. ábrán.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a figyelmeztető jelzések, mint a feliratok, vagy piros lámpák önmagukban nem eredményeznek kellő biztonságot. A kijutást akadályozó ajtó azonban már olyan eszköz, amely nem hagyható figyelmen kívül. Az esetlegesen nehezen működő billenőlépcső alaphelyzetbe állítása kisebb energiabefektetéssel jár, mint az ajtó jelentette akadály leküzdése.

A pódium bejáratát védő ajtó egy nyomógomb segítségével kinyitható, majd egy ajtóbehúzó szerkezet újra visszazárja azt. A billenőlépcső lenyitásával a nyomógomb hatástalanná válik, azaz az ajtó nyitása a nyomógomb segítségével nem lehetséges. A kezelő személyzet viszonylag hamar megszokja, hogy a billenőlépcső alaphelyzetbe való felemelése nélkül a pódiumot nem lehet elhagyni.

A 2. ábrán az a mágnes zárral felszerelt szerkezet látható, amely az ajtó reteszeléséről gondoskodik. A 3. ábrán az elektromos szerelvények pódium lépcső korlátján helyet kapott doboza látható, nyitott és zárt állapotában.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2020/11/dl_biztonsagi_billenolepcso.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik