Szerző:

Cégünk az ipari partner az idei EGPR projektben

Az EGPR (European Global Product Realization) egy olyan nemzetközi tanulmányi program, melyet 2001-ben Európa több neves műszaki egyeteme hozott létre. 2011 februárjában induló projektben Lausanne, Ljubljana, London, Zágráb és Budapest műszaki egyetemei vesznek részt. Idén a projekt ipari partnereként a Direct-Line Kft.-nek jutott az a megtisztelő feladat, hogy meghatározhassa a témát, ami a munka keretét szolgáltatja.

Az EGPR (European Global Product Realization) egy olyan nemzetközi tanulmányi program, melyet a lausanne-i, delfti és a ljubljanai műszaki egyetemek hoztak létre 2001-ben. A program fő célja, hogy egy minden félévben megrendezésre kerülő szemesztermunka keretein belül Európa szerte több ország oktatási intézményei, hallgatói és ipari vállalatok összefogásából egy alapos mérnöki tervezési folyamat következményeképpen megszülessen egy funkcionális, design és technológia szempontokat kielégítő, ipari forgalomba hozható termék/ termékrendszer.

2011 februárjában induló EGPR projektben Lausanne, Ljubljana, London, Zágráb és Budapest műszaki egyetemei vesznek részt. A tervezési feladat kiírása és annak konzultációja a vetésfogó logikája szerint ez alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem feladata. A projekt témamaghatározását a házigazda Egyetem ipari partnere adja. Így az idén a Direct-Line Kft.-nek jutott az a megtisztelő feladat, hogy keretet szolgáltasson ennek a nemzetközi tanulmányi programnak.

Cégünk kutatás-fejlesztési tevékenységében nagy hangsúlyt fektet a termékek és technológiák racionalizálásra, fejlesztésre, ezért örömmel fogadtuk a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék vezetőjének ezirányú megkeresését. A projekt lehetőséget nyújt a résztvevő hallgatói csoportoknak arra, hogy az iskolapadban elsajátított elméleti ismereteket a gyakorlati fejlesztő és tervező munkában kamatoztassák.

A Direct-Line Kft. által megfogalmazott tervezési feladat témája a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztésére irányul. Olyan konzisztens rendszer kidolgozása a cél, amely eleget tesz a jövő technikai követelményeinek, a meglévő megoldásokat funkciójában túlteljesíti, formai kialakítását illetőleg pedig a XXI. század ízlésvilágát tükrözi.

A projektfeladat három fázisra bontható. Első lépésként cégünk folyamatos irányítása alatt a csoportok részleteiben is feltárják a megfogalmazott problémát, meghatározzák a tervező munkával kapcsolatos követelményeket, a termékekkel szemben támasztott igényeket.

A munka következő szakaszában koncepcionális javaslatokkal állnak elő a hallgatók. Nemzetközi videokonferenciák formájában megtartott konzultációk során dől el, melyek lesznek azok a tervezetek, melyek részletesebb kidolgozásra kerülnek az utolsó munkafázisban. A végső cél, hogy az elkészített tervek alapján egy funkcionális prototípus gyártható legyen és a projektet lezáró workshop-héten az elképzelt termékek a valóságban is testet öltsenek.

Cégünk vállalkozott arra, hogy a tervek alapján nemesacélból elkészíti az ipar érett prototípusokat. A hallgatók számára pedig lehetőség nyílik közelebbről is megismerkedni a gyártási műveletekkel, mert gyártóműhelyünkben szakembereink felügyelete mellett részt vehetnek a munkában, illetve figyelemmel kísérhetik a prototípusok előállítását.

A tervezés során meghatározó szempontként jelenik meg a tartósság. A kerékpár úti berendezéseket magában foglaló rendszer elemeitől hosszú élettartamot várunk, mint amire a rozsdamentes acél felhasználásával minden termékünknél törekszünk.

Felhasznált irodalom:
http://licpwww.epfl.ch/semesterprojects.asp?id=78

Reith Márta

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik