Szerző:

Célba értek az első hegesztő képzés résztvevői

A szigetszentmiklósi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola és cégünk közös szervezésében zajló, 2016-ban indult hegesztő képzés első csoportja elérkezett a gyakorlati és elméleti vizsgákhoz. A számukra befejeződött „hegesztő képzés”, ők azok az első végzős csoport, amely vállalatunknál ipari környezetben, kis létszámú csoportokban tanulhatják meg a szakma alapjait, azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismeretében bátran adhatják be jelentkezésüket hazai és külföldi hegesztői állásokra.

Az elméleti oktatás tematikája és módszertana nagymértékben igazodott a tanulók egyéni képességeihez. Az oktatást nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek végezték cégünk erre a célra kialakított tantermében. (lásd. 1.kép)

A gyakorlati képzés pedig a kezdő lépéseket követően érdemi feladatokban való részvétellel folytatódott. A 2. képen látható hegesztői próbálkozások eredményei ugyan még a hulladéktárolókban végezték, de az ügyesebb kezű tanulók viszonylag hamar kaptak éles megrendelések teljesítésében szerepet. A 3. képen éppen egy targoncára illeszthető teherviselő elem kihegesztése látható.

A hegesztő munka mindig igényel előkészítő műveleteket, és utómunkálatokat is, amelyeket a hegesztő tanulóknak több okból is meg kell ismerniük. A hegesztési varrat minősége meghatározó módon függ a varrat előkészítéstől. A hegesztést követő műveletek munka ráfordítási igénye pedig az elkészült varrat minőségétől függ. Így tehát a képzés során a tanulók olyan lakatosipari műveleteket is megismerhetnek, amelyek az önálló és hatékony munkavégzés feltételét jelentik. (pl.: darabolás, áthatás csiszolás, hengerítés, élhajlítás, varratkezelés, stb.). 4.-5.-6. kép

A tanulóink egy részének annyira megtetszett a hegesztői munka, hogy ma már fő állásban cégünk dolgozójaként is számíthatunk rájuk.

Erős motivációt jelentett többek számára, hogy a hegesztés gyakorlásaként otthoni igények szerinti feladatokat oldhattak meg, mint a 7. képen látható lépcső gyártását is.

Képzésünk filozófiája kezdetektől fogva az volt, hogy nem akarunk mindenkit megtanítani hegeszteni! Aki nem érez kellő elhivatottságot ezen szakma iránt, annak számos más hasonlóan érdekes szakma megtanulásának a lehetősége kínálkozik. A tanfolyam végéhez közeledve örömmel jelenthetjük ki, hogy sok eltökélt és lelkes tanulónk jutott el a vizsgákig. Bízunk abban, hogy a gyakorlati, majd elméleti megmérettetésen valamennyien sikeresen teljesítenek.

A vizsgákat követően lehetőséget kínálunk tanulóinknak különböző eljárásokban a hegesztői minősítés megszerzésére.

Meggyőződésünk, hogy a Direct-Line által levezényelt szakképzés valódi szaktudással felruházott szakembereket nevelt, akik igényes értékteremtő termelői munkával lesznek képesek végezni. Megállják helyüket hazai és külföldi munkahelyeken egyaránt.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik