Szerző:

Design a kültéri padok tervezésében

Örvendetes módon országszerte találkozhatunk közterületeken zajló felújítási munkákkal. Az emberek kényelmét szolgáló kültéri padokból is egyre több található a parkokban, játszótereken, kiránduló útvonalak mentén kialakított pihenő helyeken. Nem igazán érthető ugyanakkor, hogy ezek jelentős részét miért külföldről szerezzük be. Magyarországon is megtalálhatók azok a szellemi és fizikai kapacitások, amelyek versenyképes minőségben és versenyképes árakon állítják elő ezeket a termékeket.

Cégünk hosszú évek óta működik együtt Zalavári Józseffel, aki formatervező, szobrász és egyetemi oktató egy személyben. Az általa megálmodott formájú tárgyakat rozsdamentes acélból és más anyagokból cégünk mérnök és szakmunkás kollektívája igyekszik vele szoros munkakapcsolatban legyártható termékké formálni. A művészi szárnyalás és a gyártástechnológiai lehetőségek ötvözeteként kapják meg végső formájukat a különböző stílusú szobrok, az utcákon megtalálható padok, szemetesek, pollerek, amelyek az alábbi linken megtalálhatók!

Hosszú út vezet egy fejlesztési ötlettől, az azt megvalósítani szándékozó koncepción át, a prototípus szintű megoldásig. A „módszeres mérnöki tervezési folyamat” ellenére ebben a fejlesztő munkában sok intuícióra, kísérletezgetésre és kitartásra van szükség. A végeredményében látszólag egyszerű megoldások mögött gyakran valószínűtlenül sok fejlesztői munka rejlik.

DL_pad_folymat

Általános tapasztalat, hogy a forma és funkció tökéletes összhangját korántsem olyan könnyű megtalálni, mint amilyen egyszerűnek ez egy kívülálló számára látszik. Nem véletlen, hogy a világban nagyon erős verseny van a termékek piacán, ahol az elsőbbség sokszor meg sem magyarázható apróságokon múlik. Egy adott funkció esetén egy új forma is már olyan többletet képes adni a termékhez, ami miatt az vonzóbbá, eladhatóbbá válik. A vevők keresik az általuk megvásárolni kívánt termékekben a jót és a szépet.

Közhely, de nagyon igaz, hogy a forma és a funkció egymástól szinte elválaszthatatlan. A fejlesztések során naponta tapasztaljuk, hogy a funkció csekély mértékű változása jelentősen kihat a formára. Így minden igényes fejlesztés megannyi új „egyensúlyi helyzet” megtalálását igényli. A tartalom és a forma egyensúlyának bemutatására kiváló példa lehet az a „Campus pad”, amelyet immáron több éve fejlesztünk közösen, s amelynek már több változata is elkészült.

Egy közterületen felállított pad esetében nincs lehetőség arra, hogy használati útmutatót mellékeljünk hozzá, vagy egy betanítást végző szakembert odaállítsunk mellé. 2012. év elején kihelyeztünk néhány tesztelésre kiválasztott padot a BME hallgatók által gyakran használt útvonalak mellé, s időnként megnéztük, hogy milyen népszerűségnek örvendenek, milyen módon veszik igénybe a tervező által kínálni szándékozott új funkciójukat. Viszonylag hamar kiderült, hogy a képen látható Campus padnak a háttámlája fölötti vízszintes felületet asztalként használják. A parkban reggeliző, vagy éppen a számítógépen dolgozó fiatalok nagyon hamar felfedezték a pad kínálta lehetőséget.

IMG_0264

DL_campus_pad

A tesztek másik célja természetesen az volt, hogy a kültéri padok esetében jelentkező környezeti hatásoknak hogyan áll ellen az új termék. Az eltelt 3 év alatt a rozsdamentes anyagú tartószerkezetek a vártaknak megfelelően kiválóan vizsgáztak, a fa lécezése esetében azonban rendszeres karbantartást kellett végezni. A fa természetes szépségének megőrzése nem könnyű feladat. A sérülékenysége miatt nem elegendő a gyártás során a ma elérhető legkorszerűbb felületi eljárásokkal védő bevonatot képezni rajta, ezt időről időre meg is kell újítani. Az exkluzív megjelenésű padok csak így képesek hosszú időre megőrizni az új állapotra jellemző állagukat.

A többi kihelyezett pad esetében keletkező tapasztalatok is azt mutatják, hogy a rozsdamentes vázszerkezet, a fa ülőfelület alkalmazásával nagyon változatos megoldások alakíthatók ki. Még egy olyan egyszerűnek tekinthető termék estében is, mint amilyen a több ezer éves múltra visszatekintő pad, lehet forradalmian új megoldásokat kitalálni. Nem kell ehhez más, mint az ötletelésben megfelelő mennyiségű kreativitás, a megvalósításban pedig nélkülözhetetlen a szakmai precizitás.

Ahhoz, hogy ezek az új termékek el is terjedhessenek a piacon, még sok lépést kell megtenni. Cégünk a termékbemutatás legegyszerűbb formájának azt tekinti, hogy a prototípus szinten elkészült, sorozatban gyártani tervezett utcabútorait közvetlenül a felhasználóknak kínálja fel. Ezen az „üzleten” mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők nyernek. A felhasználók ingyen jutnak egy termékhez, a fejlesztők pedig a tesztelési eredményekhez.

Az igazán kedvező természetesen az volna, ha az országunkban zajló beruházásoknál, felújításoknál hazai fejlesztők és gyártók keze alól kerülne ki egyre több termék. A gazdasági előnynél is nagyobb volna ennek a kultúra különböző területein jelentkező haszna. A design kultúraformáló ereje ugyanis régóta ismert. A legújabb kori műszaki fejlődésnek köszönhetően az ipari formatervezés is egyre több területen követel magának növekvő fontosságú szerepet.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik