Szerző:

Duplex acélok

Az elmúlt néhány évtizedekben a korrózióálló acélok köre kibővült újfajta, ún. duplex acélokkal. Cégünk ezért kiterjesztette termékkínálatát duplex acélokra is, melyek beszerzése egyedi megrendelések alapján történik.

Az immár megszokott ausztenites, ferrites és martenzites acélokhoz képest a duplex acélok esetében az a különbség, hogy hozzávetőlegesen 30-60 százalékban tartalmaznak ferritet és ausztenitet. A „duplex” elnevezés is onnan ered, hogy a két fázis egyszerre van jelen az acélban. Ennek az összetételnek köszönhetően az említett két fázis előnyös tulajdonságai ötvöződnek, ami a pozitívabb fizikai és mechanikai tulajdonságban nyilvánul meg, mint pl. a magas folyáshatár, jó alakíthatóság, akár 30 %-os nyúlás, a jó hegeszthetőség vagy a kis átmeneti hőmérséklet.

Az említettekből kifolyólag könnyebb a megmunkálhatósága, valamint megfelelő berendezésekkel és tapasztalattal egyszerűbben hegeszthetők, mint a hagyományos korrózióálló acélok. A hegesztési idő csökkenése számottevő megtakarításhoz vezet. Amire viszont különösen figyelmet kell fordítani, az a ferrit és ausztenit arány megtartása. A hegesztés közben történő hőbevitel és átmeneti hőmérséklet szabályozásával lehet a megkívánt arányt elérni. További fontos felhasználói szempont, hogy hengerlés és hajlítás közben 20 mm-es vastagság fölött az anyagban visszarugózás vagy deformáció jelentkezhet.

Az előnyösebb szilárdsági tulajdonságok lehetővé teszik, hogy azonos terhelés mellett alacsonyabb mennyiségű anyag felhasználásra kerüljön sor. Nyomástartó edény gyártásánál például számottevő megtakarítás érhető el ahhoz képest, mintha az más rozsdamentes acélból készülne. A duplex acélok kémiai összetételét illetően a króm és nikkel ötvözők a meghatározóak, mint a hagyományos rozsdamentes acélok esetében. A korrózióval szembeni ellenállást a ferrit biztosítja.

Nem létezik olyan típusú rozsdamentes acél, ami alkalmas mindenfajta agresszív környezetben való felhasználásra, mert a korrózió legkülönbözőbb fajtái támadhatják meg az anyagot. A duplex acélokat legfőképpen vegyi- és energiaipari berendezések céljára használják, nyomástartó edények, hőcserélők, vízmelegítők, tartályok készülnek belőle. Jónak számít a klórral szembeni ellenállóképessége, viszont a kénsavval szemben csupán gyenge ellenállást tanúsít. Emellett a híd- és hajógyártásban is egyre nagyobb szerepet játszik.

Cégünk készséggel ad további szakmai segítséget az anyagmegválasztással kapcsolatos kérdéseinek a megválaszolására.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik