Szerző:

Elindult a EGPR 2011 projekt

Cégünk a tavalyi évben kapott felkérést arra, hogy 2011-ben ipari oldalról legyen témagazdája az EGPR (European Global Product Realization) elnevezésű tanulmányi programnak, amely a teljes európai kontinenst átölelő együttműködésen alapszik számos neves műszaki egyetem között.

Cégünk a tavalyi évben kapott felkérést arra, hogy 2011-ben ipari oldalról legyen témagazdája az EGPR (European Global Product Realization) elnevezésű tanulmányi programnak, amely a teljes európai kontinenst átölelő együttműködésen alapszik számos neves műszaki egyetem között. Az alábbi egyetemekről 41 hallgató vesz részt a termék fejlesztő munkában, akik az idei szemeszter keretében vegyes csoportokban izgalmas termékek, termékcsoportok fejlesztésén dolgoznak.

A résztvevő egyetemek listája a következő:

  • University of Ljubljana
  • EPF Lausanne
  • University of Zagreb
  • City University of London
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Időközben a litván Kaunas University of Technology is jelezte részvételi szándékát az idei projektben, egyenlőre megfigyelőként csatlakoznak 4 további hallgatóval.

A projekt tematikája és filozófiája

A szemesztermunka keretein belül a résztvevők a szakmai fejlődés és a koncepcionális mérnöki tervezés módszerének megismerése mellett tapasztalatot szerezhetnek a XXI. század nyújtotta korszerű multimédiás és kommunikációs eszközök használatában. A tanulmányi program keretében videokonferenciás kapcsolat segítségével heti két alkalommal különböző, a témához kapcsolódó előadás formájában kapják meg a hallgatók a munkához szükséges ismereteket.

Idén a Direct-Line Kft. által meghatározott tervezési feladat kiírás szerint olyan kerékpáros infrastrukturális elemek fejlesztése a cél, amely a mindenkori piaci igényeket és jövőbeli trendeket figyelembe véve kielégíti a funkcionális, design és technológia által támasztott szempontokat.

Az előadások témái elsősorban a módszeres mérnöki tervezés alapvető lépéseihez kapcsolódnak. Az érintett tematikák lefedik a többek között az információ gyűjtés eszközeiről, az árkalkulációs módszerekről, a különböző tervezési paraméterek optimalizálásáról és a részletes tervezésről szóló ismereteket. Mindamellett feladat specifikus előadások is elhangzanak a félév során.

A résztvevők által kifejlesztett infrastrukturális elemek prototípusa legyártásra kerül az elkészülő dokumentációk alapján. Ezért fontos, hogy a tervezők már a koncepciók kialakításakor tisztában legyenek a rozsdamentes acél feldolgozásának sajátosságaival. Cégünk ezért szakmai segítséget nyújt a résztvevőknek és szakmai előadások keretében szakembereink adják át tapasztalataikat, melyeket sok éves munkásságuk során a számos egyedi és/vagy sorozatgyártásban készülő rozsdamentes ipari termék, berendezés előállítása során szereztek.

A hallgatók emellett szakmai előadásokat hallgatnak meg a mikroelektronikai eszközökről, utcabútor tervezési szempontokról, rozsdamentes és egyéb korszerű gyártási eljárásokról, valamint prezentációk tartásának fortélyairól is. Ez többek között azért is fontos, mert a szoros munkaterv megköveteli bizonyos időközönként az esedékes beszámolók megtartását.

A közösen kidolgozott feladat megköveteli a jó szervezett munkamegosztást, a pontos és felelős magatartást. Ilyen módon a résztvevők megtanulják, miért fontos a fegyelmezett munkavégzés, fejleszthetik munkamoráljukat és szervezőkészségüket.

A jó csoportmunka feltétele a rendszeres kommunikáció. A résztvevők között történő eszmecsere a jelenleg elérhető chat-programok, további rendelkezésre álló szoftverek segítségével, e-mailben, ftp-szerveren megosztott fájlok formájában történik.

Cél a formába öntés

Az EGPR tervezési feladat irányvonala olyan funkcionális termékek fejlesztése, melyek gyártás helyesek, kereskedelmi forgalomban beszerezhető alkatrészekből összeszerelhetők. A terméktervező hallgatók számára nagy élményt jelent, hogy saját maguk is közelről megtapasztalhatják, a valóságban hogyan ölt formát, használat közben hogyan állja meg a helyét az általuk megálmodott konstrukció.

A projektben résztvevők számára cégünk biztosítja ezt a lehetőséget és a vizuális megjelenítés érdekében rozsdamentes acélból gyártja le a tervezett modelleket. A projekt záróakkordjaként az egy hetes nyári workshop keretében a fiatal tervezők prototípusaik legyártásának utolsó fázisába kapcsolódhatnak be a Direct-Line Kft.-nél. Cégünk júniusban fogadja a résztvevőket telephelyén és szakembereink segítségével a résztvevők véglegesíthetik prototípusaikat és a mintegy 100 főt befogadni képes előadó termünkben nyílik lehetőségük az általuk tervezett termékek bemutatására.

Reith Márta

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik