Szerző:

Elkészült a reteszelhető billenőlépcső iparérett változata!

Ügyfeleink visszajelzései alapján fogalmazódott meg feladatként a minden állásban reteszelhető billenőlépcső kifejlesztése. Az immáron hagyománnyá vált évenkénti szakmai fórumunkon ez év tavaszán mutattuk a prototípus szinten működő megoldásunkat, amelynek időközben elkészült az iparérett változata is.

A billenőlépcső minden állásban történő retesztelhetőségét több ok is indokolja. Számos olyan alkalmazási terület van, ahol a billenőlépcső nem adhat át terhelést, mert például a tömegmérés eredményét hamisítaná meg, vagy éppen felületi sérülést okozna a fogadó felületen. Gyakori eset az is, hogy a billenőlépcső nem is csatlakozik semmilyen felfekvő felülethez.

A képen látható két reteszelt tetszőleges helyzete a lépcsőnek.

A billenőlépcső végén 150 kg tömegű teher esetén is nagyon stabil a helyzet rögzítés. Az erre a terhelésre méretezett hidraulikus munkahengert változatlanul a hidro-pneumatikus mozgatással működő rendszereknél megszokott 6 bár nyomású préslevegő látja el energiával. A lépcső konstrukciója érdemben ugyan nem változott, azonban a felfüggesztési pontok kialakítása, a megfelelő merevség biztosítása elkerülhetetlenné vált. Igyekeztünk olyan megoldást kidolgozni, amely jelentősebb átalakítás nélkül teszi lehetővé cégünk bármely típusú lépcsőjének utólag ezen opcióval való ellátását.

A képen látható fel-le mozgatást segítő kapcsoló működtetését blokkoló biztonsági elemek is elhelyezésre kerültek a lépcsőn. A kézi és hidro-pneumatikus mozgatású billenőlépcsőket a felső helyzetükben egy lábbal oldható pedál reteszeli. A pedál megnyomása után lehet csak a lépcsőt kézi, vagy gépi erővel lenyitni. A reteszelő pedál kioldásának elmaradása esetén a joystick megnyomását követően a sűrített levegő kiváltotta nyomás nem jut el munkahengerbe, mert kettő darab végálláskapcsoló gondoskodik a blokkolásáról. Ellenkező esetben a mechanikus reteszelést feleslegesen nagy erővel terhelné a munkahenger.

A képen a pedál lenyomását érzékelő kapcsoló beépítése látható.

Bízunk abban, hogy minden partnerünk hasznosnak találja a fent vázlatosan ismertetett új fejlesztésünket. Az ügyfeleink többségétől a már hosszú évekre visszatekintő együttműködés során számos kiváló ötlet, továbbfejlesztési igény érkezett be a gyártmányainkat illetően, amelyeket ezúton is köszönünk. Őszintén reméljük, hogy így lesz a jövőben is Várjuk továbbra is egyre magasabb szintű elvárásaikat, amelyekben mi nem nehézségeket, hanem újabb és újabb kihívásokat és fejlesztési lehetőségeket látunk.

Dr. Reith Márta

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik