Szerző:

Gázingavezeték tartó fejlesztése

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások következtében az alsó lefejtőkaros berendezések esetében is meg kell oldani a gáz-levegőelegy cseréjét. Az un. gázingaeljárás célja a töltés során az, hogy a leürítendő tartályba visszavezessük a töltendő tartályból kiszoruló, sokszor káros gázokat és gőzöket.

Így biztosítható az, hogy zárt rendszerű lehessen a különböző, jellemzően folyadék és gáz halmazállapotú közegek tartályból tartályba történő átfejtése. A Direct-Line Kft. www.dldh.hu által fejlesztett és gyártott töltőkarok egyre gyakrabban kerülnek felhasználásra szilárd halmazállapotú, porszerű anyagok szállítására is. Ez esetben a kiporzásmentes üzem biztosítása érdekében lehet szükség gázingavezeték kiépítésére.

Az ezzel kapcsolatos előírásokat a veszélyes folyadékok vagy olvadékok tárolótartályainak, tárolólétesítményeinek műszaki biztonsági követelményeiről, hatósági felügyeletéről szóló 1/2016. (I. 5.) NGM rendelet foglalja össze.

Cégünk több helyről érkezett fejlesztési igények összesítése nyomán úgy döntött, hogy saját gázingavezeték tartószerkezeti megoldást fejleszt ki. Ennek egyik fő oka, hogy széles körben elterjedt megoldás erre a feladatra nem ismert, így mindenütt az adott hely adottságaihoz és követelményeihez igazított egyedi konstrukció található. A fejlesztésünk célja tehát egy univerzális, szinte minden gázvisszavezetéssel kapcsolatos elvárást teljesítő megoldás létrehozása volt. A szerkezetet érő környezeti ártalmak miatt mind szénacél, mind pedig rozsdamentes acél alapanyagú változatot terveztünk, amelyekhez a csatlakozó szerelvények csereszabatos módon illeszthetők.

1.ábra: Gázingavezeték tartó kézi mozgatású zárókúppal

Az általunk fejlesztett felső töltőkaroknál szokásosan alkalmazott műszaki megoldások ugyan alkalmasak lennének a gázvisszavezetés feladatát is ellátni, de részben ár-, részben pedig a kezelhetőség kényelme érdekében indokolt egyszerűbb szerkezetet tervezni.

Az alsó töltőkarok egyaránt alkalmasak töltő és lefejtő műveletek elvégzésére is. Ez a nagyfokú rugalmasság azonban azzal a hátránnyal jár, hogy a tartályból-tartályba átszivattyúzott közegek felett elhelyezkedő gőz-levegő elegy zárt rendszerű cseréje további műszaki berendezések alkalmazásával oldható csak meg. A töltések során történő kötelező használata miatt rendkívül fontos, hogy a tartályokhoz megfelelő tömítettségi szinten és gyorsan csatlakoztatható legyen, s rendelkezzen mindazokkal a funkciókkal, amelyek a töltés biztonságát is garantálják.

Az 1. ábrán látható kialakítás a töltőkarokhoz hasonlóan alkalmas arra, hogy a közúti és vasúti lefejtő- és töltő- műveletekhez a jogszabályok által elírtaknak megfelelően biztosítson megoldást.

2. ábra: Pneumatikus vezérléssel ellátott gázingavezeték tartó

A kézi mozgatású „zárókúp” ugyan könnyen kezelhető, azonban különböző megfontolásokból felmerül a gépi mozgathatóság igénye. A robbanás veszélyes helyeken jellemzően, pneumatikus, vagy hidropneumatikus mozgatás jöhet szóba, míg egyéb más területeken a legkényelmesebb megoldást az elektromos munkahenger alkalmazása jelenti. A 2. ábrán egy pneumatikus munkahengerrel mozgatott berendezés látható. Az alábbi videó szemlélteti a pneumatikus vezérlésű gázingavezeték tartó működését.

A zárókúpon (kónusz) a biztonságos működés érdekében helyet kapott az un. „vákuumtörő” szelep csonkja, valamint a túltöltés gátló beszerelésére alkalmas fogadó elem. A berendezés beépítési környezetben való megfelelőségét könnyű ellenőrizni a termék 3Ds-s modellje segítségével. Erről bővebben az alábbi linken elérhető cikkben olvashat:

http://www.dldh.hu/mukodo-cad-modellek-segitik-a-tervezest

A működő 3D-s modell segítségével előállítható a zárókúp által felvehető pozíciók mindegyike, így az esetleges nemkívánatos ütközések ily módon kiszűrhetők és a kezelhetőséggel összefüggő kérdések megválaszolhatók.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2020/09/dl_gazingavezetek_tarto.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik