Szerző:

Gyakorlati foglalkozások korszerű gyártástechnológiák területén

A képzéseink során nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tanulóink minél több gyakorlati feladatterülettel ismerkedhessenek meg. A legutóbbi gyárlátogatás alkalmával a finommechanikai alkatrészek, a fröccsöntő szerszámok és más nagy sorozatban történő alkatrészek gyártása során megoldandó problémákra láthattunk kiváló példákat.

Ágazati képzőközpontunk egyik tagvállalata jóvoltából kihelyezett helyszínen, az egyik neves hazai szerszámgyártónál, a CAMilleon Kft.-nél ismerkedhettek meg gépésztechnikus tanulóink a különböző fent említett területeken alkalmazott gyártástechnológiák jellemzőivel, különböző ipari felhasználásaival.

Finommechanikai alkatrészek kis-sorozatú gyártása

A bemutató során több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek vezetésével a résztvevők bepillantást nyerhettek a finommechanikai alkatrészek kis-sorozatú gyártásának különlegességeibe, ahol különös hangsúlyt kapnak a multitasking/millturn szerszámgépek, High Dynamic Turning/Milling, a Prime Turning, a Trochoidal Turning és a Balance Roughing programozási technikák. Ezek a módszerek növelik a gyártási hatékonyságot és pontosságot, miközben csökkentik a szükséges szerszámcserék számát. A minőségellenőrzés fontosságát is kiemelték, különösen a mérési és adatbázis-ellenőrzési technikák speciális alkalmazásait illetően.

Fröccsöntő szerszámok gyártása

A fröccsöntő szerszámok gyártásánál a figyelem a precíziós műveletekre és mérési folyamatokra irányult, ahol a 5-tengelyes marás kritikus szerepet játszik a komplex alakzatok pontos megmunkálásában. A résztvevők megismerkedhettek a gyártás során használt különféle szerszámokkal, készülékekkel és nullponti rendszerekkel, valamint a nagyolási és simítási stratégiákkal, amelyek között szerepel a High Feed Milling, a Trochoidal/High Dynamic Milling, a HSC (High Speed Cutting) és a keménymegmunkálás. A huzalszikraforgácsolás és tömbelektródás szikraforgácsolás, valamint az elektródagyártás alkalmazási területei tovább bővítik a gyártási lehetőségek spektrumát.

Nagysorozatgyártás

A nagysorozatgyártás területén a hangsúly a szerszámgépek speciális igényein, az egyedi gyártású speciális szerszámok használatán, és a termelékenység növelésének modern lehetőségein volt, mint például a palettacserélő rendszerek és a robottechnológia alkalmazása. A minőségellenőrzés itt is kiemelten fontos, ahol a CMM (Coordinate Measuring Machines), egyedi mérőeszközök és statisztikai módszerek alkalmazásával biztosítják a gyártott alkatrészek magas minőségét.

Ezen gyakorlati foglalkozások során a tanulók nem csak elméleti tudást szerezhettek, hanem valós ipari környezetben, elismert szakértők vezetésével, gyakorlati tapasztalatokon keresztül ismerkedhettek meg a legkorszerűbb gyártástechnológiai eljárásokkal. A bemutatók során felmerülő kérdésekre közvetlenül a terület szakembereitől kaphattak válaszokat, így elmélyítve tudásukat és érdeklődésüket a gyártástechnológia területén.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik