Szerző:

Egyedi saválló folyókarendszerek kiépítése

Cégünk immáron több mint 20 éve gyártja rozsdamentes- és saválló acél anyagokból folyóka-rendszerek elemeit. Mintegy 3 éve pedig már egy olyan gazdag elem készlettel rendelkezünk, amelyek segítségével szinte bármely élelmiszeripari feldolgozóüzem folyóka megoldása felépíthető. A maga nemében minden feldolgozó üzem egyedinek tekinthető. A helyi adottságok, az ott megvalósuló technológiai folyamatok miatt az elmúlt 2 évtizedes praxisunkban soha nem kellett két azonos műszaki tartalmat legyártanunk.

A folyóka-rendszerek tervezésekor sok pénzt takaríthatunk meg, ha nem esünk sem az alultervezés, sem pedig a túlméretezés hibájába. Tapasztalataink szerint gyakori probléma az, hogy a folyóka rendszerek hidraulikai méretezésekor nem a valóságot leíró, azaz nem megfelelő terhelési adatokból indulnak ki. Ennek pedig az a következménye, hogy vagy a kivitelezés, vagy pedig az üzemeltetés lesz az indokoltnál költségesebb.

A tervezők többnyire nem rendelkeznek kellő információval arról, hogy milyen hidraulikai terhelést kell az általuk betervezett folyókáknak majdan az üzemeltetés során elbírniuk, így a maximális biztonságra való törekvés jegyében járnak el. A megrendelővel való kapcsolatfelvételt követően, a technológiai részletek megismerése után számos esetben jelentős költség megtakarítási potenciál tárul fel számunkra egy-egy projektben.

Jelen írásban két olyan konkrét esetet kívánunk bemutatni, amelyek fényesen bizonyítják a fentiekben elmondottakat.

Az első esetben a megrendelő Csopaki Szent Donáth Pincészet elküldte részünkre az általa elkészíttetett műszaki terveket, ami alapján mi ki is adtuk a termék gyártására szóló ajánlatunkat. Felhívtuk azonban a figyelmet azon lehetőségre, hogy cégünk szakembere szívesen ad alternatív ajánlatot egy eltérő műszaki tartalomra, amennyiben lehetőség van a helyszíni szemlére, az ottani valós terhelések megismerésére. Miután ez a megrendelő számára semmilyen gondot nem jelentett, a szemle napokon belül kimutatta, hogy a beruházás az eredeti költségvetés kevesebb mint feléből is megvalósítható. S ez nem csak a beépítendő folyókák árát illetően igaz, hanem a kapcsolódó munkák egy részére is.

A helyszíni szemle során derült fény arra, hogy a sávfolyóka alkalmazása csak részben indokolt, a legtöbb helyen tökéletesen megfelelő megoldás a résfolyóka alkalmazása.
Sokszor terveznek és alkalmaznak indokolatlanul drágább sávfolyókát ott, ahol a résfolyóka is tökéletesen képes ellátni a reá háruló feladatot. A sávfolyóka szélességének helyes megválasztásával is tetemes költségek spórolhatók meg.

Az alábbi fotókon látható ahogyan a sávfolyóka és a pontösszefolyó dobozok beépítése tökéletes megoldás a víz össze gyűjtésére és elvezetésére:

A helyszíni adottságok, egyedi elvárások gyakran igényelnek a kereskedelemből beszerezhető termékektől eltérő megoldásokat. Cégünk szakipari kivitelezőként olyan egyedi megoldásokat is meg tud valósítani, amelyek egyszerűbbé, gyorsabbá és összességében gazdaságosabbá teszik a végeredményt. Erre jó példa a Noszvaly Thummerer Pincészet esete. A megrendelő azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy javasoljunk a víz elvezetésére gazdaságos megoldást a felújítás alatt lévő, de folyamatosan működő pincében. Az alábbi képeken jól látható a helyi követelményekhez igazodó folyóka rendszer beépítés előtti állapotában. Az általunk megtervezett és legyártott folyóka beépítése már különösebb szakértelmet nem igénylő feladat.

Az alábbi ábrákon az egyedileg kialakított folyókarendszer beépítés előtti állapotában, de már a helyszínen ellenőrzési céllal összeszerelten látható:

Az alábbi képek pedig már beépítés-, azaz a padlózatba történt besüllyesztés utáni állapotát mutatják.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2021/01/dl_boraszati_folyokak.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik