Szerző:

Hazai innováció töltő- lefejtő állomások gyártásában

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a fenti címmel 2016. április 28-ára meghirdetett szakmai konferencia sikeresen zárult. A cégünk által kifejlesztett billenőlépcsők, egylábas pódiumok és töltőkarok bemutatásának fő célja az volt, hogy megismerhessük a felhasználók és engedélyező hatóságok elvárásait, értékelési szempontjait. Ezek az információk nélkülözhetetlenek a termékek továbbfejlesztése során.

A rendezvényről készült összefoglaló videót itt tekintheti meg:

A rendezvényt dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Rendhagyó cégbemutatója során körbe adta a korábbi években más témakörökben született K+F munkájukhoz kapcsolódó maketteket, tárgyakat, mint például a gömböcöt, a gördülő elemes hajtást, vagy éppen a HaXSoN informatikai rendszer építő elemeit.

Az első előadást Sitkei József, az Agrovéd Biztonságtechnikai Műszaki Fejlesztő és Minősítő Kft. ügyvezető igazgatója tartotta meg ”Hatósági előírások a tervezés, a gyártás és az üzemelés folyamatában” címmel. A téma aktualitását és fontosságát az adta, hogy a konferencia tárgyát adó műszaki berendezések esetében igen fontos a tervezéstől a napi felhasználásáig terjedő szakaszban az egyre szigorodó munkavédelmi előírások ismerete és betartása.

A program szerint másodikként a Vágány-Szerviz Kft. képviseletében Hoffmann Péter szakértő tartott ugyancsak 20 perces előadást ”Sajátosságok a vasúti berendezések tervezői munkájában” címmel. Az előadás során nem csak a hatósági elvárásokkal, tervezési szempontokkal ismerkedhettünk meg, hanem nagyon tanulságos negatív példák is bemutatásra kerültek.

Végezetül ”Új ötletek realizálása és adaptáció a termékfejlesztésben” címmel a rendezvényt megnyitó ügyvezető ismertette a későbbi gyakorlati bemutató során megismerhető berendezések tervezési szempontjait, s egy-egy konkrét példán keresztül illusztrálta ennek konkrét formáját is. Elmondta, hogy a mérnöki munka során különös hangsúlyt fektetettek a szerkezetek gyártástechnológia szempontból történő optimalizálására. Kiemelte továbbá a hazai fejlesztés és gyártás fontosságát, ami lehetővé teszi a beruházások rövid átfutási idejét, a gyors szerviz szolgáltatást és azonnali rendelkezésre állást biztosít megrendelői számára.

A kávészünetben nagy érdeklődés volt a rendezvénynek otthont adó előadó terem falán kifüggesztett posztereken látható K+F témák iránt. Így például szóba kerültek az ultraprecíziós megmunkálások fejlesztése során elért eredmények, de többeket érdekelt az un. drain-back elven működő napkollektor rendszer is.

Az üzemlátogatás során nem csak a beígérteknek megfelelően megtörtént az „Új fejlesztések, prototípusok bemutatása”, hanem ezek kipróbálására is esély teremtődött.

Az első demonstráció az oldalra mozgatható DL-billenőlépcső volt, amelynek oldal irányú pozicionálása a pódiumra szerelt sínszerkezeten, görgők segítségével történik.

Borbély Zsolt, a Direct-Line Kft. munkatársa bemutatta a jelenlévőknek a hidro-pneumatikus működtető mechanizmussal ellátott DL-billenőlépcső kezelésének módját. A lépcső könnyű szerkezetű, kiegyensúlyozása saját fejlesztésű rugóerő tárolóval történik.

Az élénk szakmai konzultáció a bemutató közben is folytatódott, miközben az érdeklődők közelről is szemügyre vehették a szerkezeteket és a rajtuk végrehajtott újításokat.

Egy pneumatikus működtetésű NA150-es felső DL-töltőkar mozgatásának bemutatása során Borbély Zsolt kitért a Direct-Line saját gyártású függővezérlő előnyeire, amely a töltőkar emberi erő kifejtését nem igénylő, bárhonnan végrehajtható pozicionálását teszi lehetővé.

A vendégek ezután kipróbálhatták a manuális működtetésű, egylábas DL-pódiumra szerelt billenőlépcsőt is.

A töltőkarok vezérlése területén a Direct-Line Kft. fejlesztőmérnökei műszaki újdonsággal álltak elő. Az üzemlátogatás utolsó állomásnál a 3. gyártó csarnokban felszerelt NA100-as felső DL-töltőkar mozgatása során bemutatásra került a legújabb pneumatikus elven működő vezérlés, amely a töltőkar pozicionálását mindhárom tengely mentén olyan függővezérlővel teszi lehetővé, amely rendelkezik lassú és gyors menet gombbal, valamint vész-állj kapcsolóval is.

A hozzászólások során több olyan hasznos javaslat hangzott el a résztvevők részéről, amelyet a fejlesztők kiváló kiindulási pontnak tekinthetnek a további munkáik során. Valójában ez az előre betervezett „Konzultáció” programpont foglalta össze a szakmai nap lényegét.

A feszes időgazdálkodásnak köszönhetően szinte percre pontosan követték egymást az események.

A hivatalos programot egy „munkaebéd” zárta, amelyen 4-6 fős asztaltársaságokban a délelőtti lendület megmaradt, s a szakmai egyeztetések, egymás tapasztalataival való gazdagodás folytatódott. Bízom abban, hogy minden résztvevő hasonlóan pozitívan értékeli a rendezvénynap délelőttjét, s hasonló rendezvényekre más alkalmakkor is elfogadja cégünk meghívását.

dr. Reith János

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik