Szerző:

Hegesztők jelentkezésének tapasztalatai

Cégünk rozsdamentes medence gyártása hegesztő szakemberek olyan munkáját igényli, amelyet fokozott követelményrendszerrel jellemezhetük. A nemesacél medencék luxus kivitele azt kívánja, hogy a varratok mindenek előtt esztétikusan legyenek, de a kifogástalan működés vízzáró, a levegő nyomásának is ellenálló varratokat, ugyanakkor megfelelő mechanikai tulajdonságokkal jellemezhető kötéseket igényel.

Cégünk maga is foglalkozik hegesztő képzéssel. A hazai hegesztőképzés színvonalát illetően az elmúlt időszakban gyakran ért bennünket meglepetés. A haladó szintű továbbképzéseinkre, álláshirdetéseinkre való jelentkezés során több olyan képesítéssel rendelkező felvételizővel is találkoztunk, akik a hegesztőktől elvárható szakmai tudás minimumával sem rendelkeztek.

Hosszas elemzésnél beszédesebbek a képek, amelyek a jelentkezők szakmai felkészültségét kiválóan bemutatják.

Az AWI hegesztői állásra pályázóktól minden esetben két próbamunka elvégzését kérjük. A bal oldali képeken egy hosszú évek óta hegesztői munkát végző, ilyen szakképesítéssel is rendelkező „szakember” produktumát láthatjuk. A munka minősége egy oktatásban jártas szakember számára nem ismeretlen, főleg ha gyakran találkozik kezdői szintről induló tanulókkal. De teljességgel érthetetlen és elfogadhatatlan egy bizonyítvánnyal, és -saját állítása szerint- több éves gyakorlattal is rendelkező hegesztő esetében.

Sok, kevésbé látványos hibákat mutató képpel lehetne még illusztrálni azoknak a középmezőnybe sorolható hegesztőknek a munkáját, akik egy iskolai minősítési rendszerben a 2-es osztályzattal megfelelt kategóriába sorolhatók. Sajnos a meghatározó többség teljesítménye ezen a szinten mozog. Oktatói tapasztalat, hogy a korszellem is a „csússzunk át valahogy a léc felett” mentalitást erősíti a szakképzés minden területén.

Ritka kivételnek számít, ha egy-egy profinak nevezhető hegesztővel hoz össze bennünket a sors. A jobb oldali fényképeken olyan szakember munkájának a végeredménye látható, amilyen minőségű varrat egy valóban felkészült, a szakmájában kellő jártassággal rendelkező AWI hegesztőtől elvárható.

Nem véletlen, hogy a hegesztési eljárások és gépek fejlesztésében egyre fontosabb szemponttá vált a hegesztői tudás minél nagyobb arányú átvállalása a gépek által. Bármennyire is gyorsan fejlődjön a hegesztési munka automatizálása, mesterséges intelligencia eszközökkel való kiszolgálása, kiválóan felkészült szakemberekre ezen a területen továbbra is nagy szükség lesz. A modern gépeknek és technológiáknak köszönhetően egyre több szakember kell értsen a hegesztéshez, mert az ezzel az eljárással készülő alkatrészek szerepe folyamatosan nő a gyártásban. Az anyag- és energiatakarékosság, a komplexitás növekedése, a ciklusidők csökkentése, s számos más fejlődési trend egyaránt azt követeli, hogy a hegesztés területén is ne csak megjelenjenek az informatikai megoldások, hanem azzal összemérhető ütemű változásokat eredményezzenek.

A 3. ábrán egy olyan egyedi gyártású medence képe látható, amelyen a hegesztési varratok mennyisége az arányait tekintve rendkívül magas. A folyamatosan kiváló minőségű varrat készítésének követelménye még a jó hegesztőt is időről-időre próbára teszi.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik