Szerző:

Közös cél a valódi innováció 3

A Direct-Line Kft. szervezésében idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „Közös cél a valódi innováció” c. konferencia a vállalat székhelyén, Dunaharasztiban. A konferenciasorozat indításával a vállalat célja az volt, hogy az innovációs terület legfontosabb szereplőit megszólaltatva feltárja a hazai kutatás-fejlesztési, innovációs környezet legfontosabb problémáit, azok kiváltó okait, majd megfogalmazza saját javaslatait a problémák orvoslására.

Míg a korábbi években elsősorban a problémák feltárását, helyzetértést adtak a meghívott előadók, idén az időközben „Befektetés a jövőbe” címmel megjelent innovációs stratégia tartalommal való megtöltésére, a jó megoldások bemutatására fektettek hangsúlyt.

A megjelent vendégeket Dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője köszöntötte, majd Prof. Dr. Illés Béla, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja ismertette a Kar törekvéseit a gyakorlatorientált műszaki felsőoktatás megteremtésére. Előadásában kitért az egyetemi – vállalati kapcsolatok fontosságára, valamint arra, hogy a korábbi időszakban jelentős állami támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztési projektek nem minden esetben hoztak hasznosítható eredményeket.

Dr. Szarka László, a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóintézeti Főosztályának vezetője az Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakításáról, az Akadémia terveiről tartott előadást. Rámutatott, hogy az eredmények hasznosítása rendkívül fontos feladat, ugyanakkor elkülönítve lenne szükséges kezelni az alapkutatás, az alkalmazott kutatás és a fejlesztés finanszírozását.

Dr. Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja előadásában a Kar képzési módszereiről, eredményeiről beszélt. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Kar a legjobb hallgatók közül válogathat, s diákjaik jellemzően nem küzdenek elhelyezkedési gondokkal. A vállalati kapcsolatokra kiváló példaként említette a Kar Gép- és Terméktervezés Tanszéke, valamint a Direct-Line Kft. együttműködését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Innovációs Központjának vezetője, Dékány Donát előadásában a Központ működését, jelentősebb projektjeit mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az innovációra bátorító környezet megteremtése folyamatos munkát, szemléletváltást igényel mind az oktatók, mind a hallgatók részéről.
A Nemzeti Innovációs Hivatal képviseletében Dr. Imre József főosztályvezető tartott előadást. Bemutatta a Hivatal által bevezetni tervezett új eszközöket, melyek elsősorban a hazai kis- és középvállalatok innovációs teljesítményének ösztönzésére szolgálnak. Beszélt a PcP rendszerrel kapcsolatos tervekről, valamint a Hivatal már működő, a vállalakozások számára is elérhető szolgáltatásairól.

A kávészünetet követően Dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője mutatta be a vállalat tevékenységét, jelentősebb fejlesztési eredményeit, majd a kutatás-fejlesztési, innovációs környezet javítása érdekében megfogalmazott javaslatait. Kifejtette a hatalmasra duzzadt improduktív szféra negatív hatásait, valamint bemutatta azokat a vállalati javaslatokat, melyek költségtakarékosan, mégis magas színvonalon, végeredményben hatékonyabban működő gyakorlati képzést eredményeznének a műszaki felsőoktatás területén. Előadásában megszólította az Akadémia képviselőit is, hiszen ez egyes területeken világszínvonalú technológiával rendelkező hazai kis- és középvállalkozások kiváló háttérbázisok lehetnének az akadémiai alapkutatások továbbviteléhez.

Dr. Inzelt Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének igazgatója előadásában számos, az akadémiai kutatóintézeteket (is) érintő problémát ismertetett, így a pályázatokkal kapcsolatos anomáliákat, illetve a kiszámíthatatlan környezet kapcsán előálló tervezési nehézségeket. A hallgatóságot is meglepte, hogy az Intézetnek az elmúlt húsz évben gyakorlatilag nem volt állami megrendelése, miközben az országban számos informatikai fejlesztési projekt zajlott.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Bihall Tamás a Kamara felsőoktatással kapcsolatos javaslatairól, terveiről tartott előadást. Mint elmondta, a Kamara kezdeményezésére létrejött a Felsőoktatási Kerekasztal, amely az oktatási intézmények, a vállalatok és a kormány számára egyaránt javaslatokat fogalmaz meg a versenyképesség növelése érdekében.

A konferencia előadóinak sorát Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkárának, egyben a konferencia fővédnökének előadása zárta. Előadásában bemutatta az Európát és hazánkat sújtó válság főbb hatásait, kiemelve ennek a kutatás-fejlesztési, innovációs területet érintő vetületeit. Ismertette az új innovációs stratégia főbb elemeit, valamint azokat a jövőbeni terveket, melyek a 2014-2020 időszakra vonatkozóan támogatnák a kutatás-fejlesztés, az innováció erősödését.

Az előadásokat követő konzultáció során államtitkár úr válaszolt a hallgatók soraiban felmerült kérdésekre, véleményekre. Kifejtette, hogy a Minisztérium nyitott minden javaslatra, ötletre, amely az innováció ügyét szolgálja, ezért a résztvevőkkel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy a konferencián megfogalmazódott véleményeket, javaslatokat is igyekszünk eljuttatni a döntéshozókhoz. Bízunk abban, hogy vállalatunk erőfeszítései – karöltve a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal – képesek lesznek elindítani azt a folyamatot, amely Magyarországot is innovációbarát, versenyképes országgá teheti.

Eddigi előadóink:

 • Bihall Tamás, Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, 3. konferencián
 • Dékány Donát, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 3. konferencián
 • Deme Gábor, Magyar Innovációs Szövetség, 2. konferencián
 • Dr. Bajusz Dániel, Nemzeti Adó és Vámhivatal, 1. konferencián
 • Dr. Cséfalvay Zoltán, Nemzetgazdasági Minisztérium, 3. konferencián
 • Dr. Czigány Tibor, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 3. konferencián
 • Dr. Greiner István, Magyar Innovációs Szövetség, 1. konferencián
 • Dr. Hajtó János, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, 1. konferencián
 • Dr. Illés Béla, Miskolci Egyetem, 3. konferencián
 • Dr. Imre József, Nemzeti Innovációs Hivatal, 3. konferencián
 • Dr. Inzelt Péter, Magyar Tudományos Akadémia, SZTAKI, Mindhárom konferencián
 • Dr. Kovács Kálmán, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2. konferencián
 • Dr. Németh Gábor, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2. konferencián
 • Dr. Nikodémus Antal, Nemzetgazdasági Minisztérium, 1. és 2. konferencián
 • Dr. Reith János, Direct-Line Kft., Mindhárom konferencián
 • Dr. Szarka László, Magyar Tudományos Akadémia, 3. konferencián
 • Fonyó Attila, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 2. konferencián
 • Lontay Zoltán, GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt., 1. konferencián
 • Lukovszki Csaba, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 1. konferencián

 

Dr. Kovács Zoltán

Dunaharaszti, 2013. március 29.

A konferencia előadásai letölthetőek innen:

Dr. Illés Béla (ME): Milyen lépéseket tesz a ME GÉIK a gyakorlatorientált műszaki felsőoktatásért?

Dr. Szarka László (MTA): Az átalakult akadémiai kutatóhálózat feladatai és kapcsolódási törekvései a vállalkozói szféra felé

Dr. Czigány Tibor (BME):Milyen lépéseket tesz a GK a gyakorlatorientált műszaki felsőoktatásért?

Dékány Donát (BME): Gyakorlatorientált képzés az innovációs lánc szolgálatában

Dr. Imre József (NIH): Új eszközök és szolgáltatások a vállalati innováció ösztönzésére

Dr. Reith János (Direct-Line Kft.): Mi tehet egy hazai cég a gyakorlatorientált képzés és a k+f érdekében?

Dr. Inzelt Péter (MTA, SZTAKI): Az akadémiai kutatás feladatai, szükséges feltételei és lehetőségei a hazai innováció terén

Bihall Tamás (MKI): Vállalati javaslatok a felsőoktatás átalakítására

Dr. Cséfalvay Zoltán (NGM): Az innovációs stratégia operatív végrehajtása

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik