Ivóvíz hálózatok mechanikus csőtisztítása

Közismert és gyakran hangoztatott tény, hogy Magyarország világviszonylatban is egyedülálló, jelentős mennyiségű és kiváló minőségű édesvízkészlettel rendelkezik. A vízkészlet minőségének megóvására több program is indult évekkel ezelőtt, amelyek során felmérték a vízbázisokat, és közvetlen környezetüket, valamint szabályozták a környezetükben végezhető tevékenységeket.

A fogyasztóhoz eljutó ivóvíz minősége nem azonos a vízbázisoknál és a fogyasztási helyeken. A szállítási távolság növekedésével a minőségromlás lehetősége is jelentősen nő, hiszen a vezetékrendszer, amely az ivóvíz szállítását biztosítja, nem megfelelő karbantartás esetén önmagában is szennyezővé válhat.

Az általánosan alkalmazott tisztítási és fertőtlenítési módszerek viszonylag hosszú időt igényelnek, ami a víz szolgáltatás szüneteltetését eredményezi. A DIRECT – LINE Kft. által alkalmazott tisztítási és fertőtlenítési módszer az elszennyeződött víznyomócsöveknél, tisztító berendezéseknél, víztározóknál nagymértékben lerövidíti a fertőtlenítés behatási idejét.

A DIRECT – LINE Kft. által kifejlesztett csőtisztító elemek és bevezető szerelvények a feltárás nélküli mechanikus csőtisztítási eljárást teszik hatékonyabbá és gazdaságosabbá. Ezek a tisztító elemek rövidítik a tisztítás időtartamát és kevesebb vizet igényelnek a tisztító elemek mozgatásához.

A nagyon kemény lerakódások eltávolítására kifejlesztette cégünk a VT típusú tisztító szerkezetet, amik különböző kialakítású (kézi, gépi, láncos, kötéldobos) csörlővel, helyszíni körülmények figyelembe vételével egyéb más módon is mozgathatók. A tisztító szerkezet mérete és rugalmassági tulajdonságai a tisztítandó cső méretéhez és a lerakódás tulajdonságaihoz igazodik.

Az öntöttvas csöveken képződő lerakódások fajtájától függően kerülnek felszerelésre azok a tisztítást ellátó kaparó, a lerakódás integritását megbontó elemek, amelyek a dinamikus hatások csökkentése, valamint az esetleges szűkületek miatti elakadás elkerülése érdekében axiális irányban rugalmas alakváltozásra képes karokon helyezkednek el.

A tisztítóelem csővezetéken történő átvezetése azt kívánja, hogy előzetesen befűzésre kerülhessen az a drótkötél, amellyel egy, vagy több tisztító elemből összeálló szerelvény áthúzható a teljes tisztítandó szakaszon. A drótkötél befűzése és a tisztítást követően a szennyeződés eltávolítása még szükségessé teszi a puha szivacsos technológia alkalmazását is.

A cső és a lerakódás tulajdonságai alapján dönthetünk cégünk egy másik fejlesztése, a Magyarországon egyedülálló keményszivacsos technológia mellett is a csővezetékek tisztítására.

Alkalmazhatók víznyomócsövek, olajat szállító csövek és egyéb anyagokat (por, zagy, szennyvíziszap, szénpor, stb.) szállító csövek tisztítására. A lerakódások tulajdonságától, keménységétől, valamint a tisztítandó cső anyagától függően többféle típust fejlesztett ki DIRECT-LINE Kft.

A betétes csőtisztító elemek kialakítása kopásálló vulkolán alapanyagú rugalmas betétek tisztító elem testbe való beöntésével készülnek. A vulkolán betétek a szennyezett csőben való lerakódás mértékétől függően változtatják méretüket. A tisztítás hatásosságát mérnökeink által tervezett, a keményszivacsokba ágyazott szerelvények növelik.

A cégünk által végzett csőtisztítási munkákról és a tisztítási folyamatról az alábbi kisfilmünk ad részletesebb információt:

Mechanikus csőtisztítás videó
Mechanikus csőtisztítás prospektus

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik