Szerző:

Működő CAD modellek segítik a tervezést

A töltéstechnika területén egyre hatékonyabb és magasabb szinten automatizált rendszerek megvalósítása a cél, így a tervező feladata és felelőssége jelentősen növekszik. Az alkalmazott berendezések gyártói éppen ezért egyre több eszközzel igyekeznek a tervezők, s az őket megbízó üzemeltetők segítségére lenni.

A gyártók közül sokan már mai is lehetővé teszik, hogy az interneten keresztül letölthető legyen termékei CAD modellje, amelyet aztán un. magasabb szintű tervezési feladatoknál építő elemként, alkatrészként kiválóan fel lehet használni.

A műszaki tervek ma már jellemzően 3D-s tervező rendszerek alkalmazásával készülnek. Ennek köszönhetően egy sor olyan lehetőség nyílik meg a tervezők előtt, amivel nem csak rengeteg idő és energia takarítható meg, hanem a terveket jelentő modellek, és a valóság sokkal közelebb tud kerülni egymáshoz. Társaságunk, a Direct-Line Kft. is igyekszik CAD modelleket készíteni és biztosítani ügyfelei részére, melyek segítségével számos olyan beépítési és működési helyzetet állíthatnak elő a saját környezetükben, amelyekkel a szükséges funkciókat ellenőrizni tudják.

Jelen hírlevélben egy nagyon egyszerű, de mégis nagyon hasznos eszközt szeretnék bemutatni mindazoknak, akik a töltéstechnika témakörében látnak el tervezői, üzemeltetői, hatósági ellenőrzési, vagy éppen gyártói feladatokat. A töltőállomások szinte mindegyikén található un. billenőlépcső, amelynek rajza látható az 1-es ábrán.

1. DL 800 típusú billenőlépcső műszaki rajza

A billenőlépcső működő rajzi modellje lehetővé teszi a tervező számára a konstrukció ellenőrzését számos szempont alapján. Az erről készített rövid videó erre mutat egy szemléletes példát.

2. DL 800 típusú billenőlépcső működő modellje

A billenőlépcső működő modelljét egy közúti, vagy vasúti- töltő állomásra felhelyezve hasonlóképpen számos vizsgálat végezhető el.

3. Közúti és vasúti töltőállomás modellje

Az alábbi linken található rövid videó azt igyekszik bemutatni, hogy adott környezetbe felszerelt billenőlépcső milyen helyzeteket képes felvenni. Amennyiben további szerelvények modellje is elhelyezésre kerül, lehetőség van például ütközésvizsgálatok elvégzésére. A CAD modellek által előállított képek és videók felbontása ugyan még nem minden esetben kiváló, de a hasznossága elvitathatatlan. Jelentős előrelépést eredményez a ma is még elterjedten használt 2D-s rajzokhoz képest.

4.DL típusú Közúti töltő állomás működő modellje

Ugyanezen rajzi modellek felhasználásával látványos animációk is készíthetők, amire pedig a következő linken látható videó szolgálhat jó illusztrációként.

5. DL típusú töltő állomás animációja

A bemutatott működő modellek nagy előnye tehát az interaktív használat lehetősége. Igaz, hogy a képi minőségükben, a mozgások kifinomult modellezésében ma még elmaradnak a professzionális animációs technikákkal elérhető eredményektől. Bízom abban, hogy a töltéstechnika területén is egyre több fejlesztő igyekszik a már ma is elérhető egyre modernebb tervező eszközöket használni, az ebből származó előnyöket üzleti partnereivel megosztani. Növelve ezzel is a projektek gyorsaságát, megbízhatóságát, s nem utolsó sorban a „zöldebb” irányokba való haladást.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2019/11/dl_mukodo_CAD_modellek.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik