Szerző:

Nagy méretű védőkeretek gyártása billenőlépcsőkhöz

Egyre gyakrabban találkozunk azzal a megrendelői igénnyel, hogy legyen nagyobb a billenőlépcsőink védőkerete, amely az elérendő munkaterületet határolja körül. Vélhetően nem a technológia megváltozásából fakadnak ezek az elvárások, hanem a munkavédelmi szabályok szigorodásából, az előírásoknak való megfelelés kényszeréből.

A rugóerő tárolóval, vagy ellensúllyal kiegyensúlyozott lépcsők esetében természetesen megoldható a védőkeret méretének a növelése, azonban törekedni kell arra, hogy ez minél egyszerűbben megtörténhessen. A meglévő műszaki megoldások átalakítása nélkül ennek az a feltétele, hogy a védőkeret tömege lehetőség szerint minél kisebb legyen, azaz továbbra is azonos nagyságrendű nyomatékot fejtsen ki. A szilárdsági tulajdonságok megkövetelése miatt olyan megoldások jöhetnek szóba, amelyekre látható jó példa az alábbi fényképen.

A védő keret nagyobb terhelésnek kitett része továbbra is rozsdamentes acélcsőből készül, a forgástengelytől távolabb lévő másik része viszont ugyanolyan méretű alumínium csőből. Így a két szerkezeti elem együttes tömege által kifejtett nyomaték abban a tartományban tartható, amelyben még a rugóerő tárolók beszabályozhatók. Így jelentősebb átalakítás nélkül cserélhető a védőkeretek nagyobbra.

A védőkeretek méretnövelése gyakran abban a formában valósul meg, hogy nem kétsoros, hanem három soros kivitelben kell elkészüljön, ahogy a fenti fotón is látható. A több soros kivitelt általában az indokolja, hogy a billenő lépcső által elérni kívánt munkaterületek nagyon változatos képet mutatnak. Így esetenként fennáll a veszélye annak, hogy a védőkeret túl alacsonyan, vagy éppen ellenkezőleg, túl magasan helyezkedik el. Így fennáll a veszélye annak, hogy a munkavégző felette, vagy alatta ki tud esni. A védőkorlátok a házi szabványosított csatlakozások következtében könnyen cserélhetők, a 3 soros kivitelek pedig egyszerűen megfordíthatók.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik