Szerző:

Nálunk Ön tervezi meg álmai luxus úszómedencéjét!

A rozsdamentes medencék divatja néhány évtizedes késéssel érkezett meg Magyarországra Nyugat- Európából. Esztétikus, higiénikus, praktikus, gazdaságos, ez csupán néhány a rozsdamentes medencék előnyei közül, amelyek mellett a formabontó megjelenésük a belső építészek körében is új érdeklődési hullámot indított el. Erre való tekintettel a Direct-Line Kft. (www.dldh.hu) elérkezettnek látta az időt arra, hogy a parametrikus tervezés nyújtotta lehetőségekkel élve egy gyors tervező eszközzel segítse megrendelőit a saját medencéjük megálmodásában, a medence látványának a megalkotásában.

A felhasználók fejében megszülető elképzelések tervszintű megvalósítása során egy sor olyan műszaki és/vagy esztétikai szempont szokott felmerülni, amely okokból az eredeti elképzelés módosításra szorul. Amint meglátja a megrendelő a megálmodott medencéje méretarányos térbeli modelljét, aminek formáját tetszőleges irányból rátekintve ellenőrizni tudja, azonnal kiderülnek azok a problémák, amelyek a fejben összeállított modellben még nem mutatkoztak meg.

1. ábra: Parametrikus tervezéssel ennek a medencének szinte végtelen számú variánsa állítható elő

A parametrikus tervezés lényege, hogy egy-egy termékcsaládra meghatározhatók azok a számszerűen megadható adatok, amelyek a szóban forgó gyártmány minden jellemzőjét leírják. Ezek a paraméterek vezérlik a térbeli modell elkészítését, továbbá alapját képzik a rajzi megjelenítésnek is. A legnagyobb érdeklődésnek örvendő forma a téglatest alakú, feszített víztükrű medence, amelynek a legfontosabb kiinduló adatai értelemszerűen a medence hossza, szélessége és mélysége. A feszített víztükrű medencék átbukó felületének dőlésszöge és hossza szintén módosítható paraméter kell legyen a körbefutó folyóka szélessége és mélysége mellett. A medence szélén kialakítandó perem méreteinek a variálhatósága is fontos, hiszen ez határozza meg a medence oldalához csatlakozó felületeket.

A lépcső szélessége, medencén belüli elhelyezésének a lehetősége további paraméterek alkalmazását igényli. Ezek egy része szabadon választható, másik része pedig a korábban megadott paraméterek függvényében automatikusan származtatott értékként jelenik meg. Például parametrikus tervezéssel az 1. ábrán látható téglatest alakú medencének szinte végtelen számú variánsa előállítható.

A Direct-Line Kft. által gyártott un. önhordó rozsdamentes medencék esetében fontos építő elem a vázszerkezet, amit szintén parametrizált módon hoz létre a program. A felhasználónak elég a medence három fő méretét megadni, a többi paraméterhez a tervező algoritmus már műszaki szükségszerűség, vagy éppen szakmai konvenciók alapján ésszerű értékeket rendel javaslatként, amit természetesen meg lehet változtatni.

Az elfolyók és csövezésük, valamint a vízcsere céljára kiépítendő befúvók rendszere szintén szerves részei a medencének. Ezek méretét és mennyiségét a hidraulikai méretezés összefüggéseit felhasználva a tervezőalgoritmus határozza meg. A parametrikus tervezésnek köszönhetően ezek az építő elemek is azonnal automatikusan elkészülnek. A 2. ábra képein az 1. ábrán látható medence ugyanezen tervező algoritmusnak a használatával előálló, egymástól különböző paraméter együttesekkel leírható néhány változata látható.

2. ábra: Parametrikus tervezéssel előállított, téglatest alakú medence változat

Szakembereink örömmel készítik el Önnel együtt a tervező rendszerben álmai medencéjét. Néhány jellemző adat megadása után azonnal elő is áll a képernyőn az a térbeli modell, amelyet az adott paraméterek leírnak. A modellt a térben megforgatva, bármilyen nézetbe beállítva a megrendelő számára azonnal láthatóvá válik az elképzelt medence. Ez nem tart tovább 15 percnél.
Tegyen Ön is próbára minket és a képzeletét. További információ:

http://www.dldh.hu/rozsdamentes-medencek-es-jakuzzik

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2020/07/dl_cikk_medence_parametrikus_tervezese.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik