Szerző:

Önhordó rozsdamentes medencék tervezése

Örvendetes módon egyre több építész tervező iroda kezdi felismerni a rozsdamentes medencék számos kedvező tulajdonsága között az alacsony önsúlyból származó előnyöket. Eddig jellemzően a külföldi tapasztalataikra támaszkodó megrendelők voltak a kezdeményezői a rozsdamentes medencék építésének.

A megrendelői igények között nagy számban találkozhatunk ugyanakkor olyanokkal is, amelyek emeletes épületek magasabb szintjein kívánnak különböző célú medencéket elhelyezni, mint ahogy az 1. és a 2. képen látható medencék, amelyekről bővebb információ az alábbi linkeken olvasható:
http://www.dldh.hu/portfolio-item/zara-continental-hotel-budapestsuperior-7-emelet
http://www.dldh.hu/portfolio-item/zara-continental-hotel-budapestsuperior

1. kép: Rozsdamentes medence a ZARA Continental Hotel Budapest****Superior 7. emeletén

2. kép: Rozsdamentes medence a ZARA Continental Hotel Budapest****Superior tetőteraszán

A költségszámítások azt mutatják, hogy gyakran többe kerülne az épületek statikai megerősítése, mint maga a rozsdamentes medence.

A Direct-Line az elmúlt évtől folyamatosan növekvő számban kap rozsdamentes medencék kiviteli tervezésére felkéréseket. Az építész tervező irodák projektjeikben sok esetben kapnak megbízást kisebb-nagyobb élmény- és úszó medencék, jakuzzik betervezésére. A medence test és vízgépészeti megoldás tervezési és kivitelezési feladatát azonban már érdemes olyan szakcégekre bízni, amely ilyen területen rendelkezik tudással és tapasztalatokkal.

3. ábra: Medence 3D-s modellje vízgépészeti csatlakozásokkal

Cégünk az építész tervezők által kidolgozott engedélyezési tervekből kiindulva készíti el a medence test és vázszerkezetének kialakítását, a 3D-s modellen megjelenítve a vízgépészeti csatlakozásokat is, ahogy az az 3. ábrán látható.

A megbízások másik része maguktól a megrendelőktől érkeznek. Ezekben az esetekben mi vagyunk kénytelenek minden megrendelői igényt összegyűjteni, s a tervben érvényre juttatni. A 4. ábrán egy ilyen módon megrendelt jakuzzi 3D-s modellje, az alatta lévő 5. képen a már megvalósult, a helyszínre kiszállított medence fényképe található.

4. ábra: Jakuzzi 3D-s modellje

5. kép: Telepített jakuzzi

Az építész tervező irodák látva azt, hogy a rozsdamentes medencék kialakításában a lehetőségek milyen gazdag tárháza áll a rendelkezésükre, egyre bátrabban engedhetik szabadjára fantáziájukat. A 6. ábrán egy különleges alakú kültéri medence 3D-s modellje, az 7. képen pedig a már működési helyére kitelepített medence fényképe látható. Bővebb információ a medencéről az alábbi linkeken olvasható:

http://www.dldh.hu/kulonleges-kulteri-rozsdamentes-medence-gyartasa

http://www.dldh.hu/helyere-kerult-a-fregatt

6. ábra: Fregatt medence 3D-s modellje

7. kép: Telepített Fregatt medence

Bízunk abban, hogy az építész szakma a jövőben még bátrabban nyúl a hazánkban ma még kevésbé elterjedt rozsdamentes és saválló anyagból készülő szerkezeti elemekhez, köztük a saválló medencékhez is.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2020/01/dl_onhordo_rozsdamentes_medencek_2.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik