Szerző:

Rozsdamentes billenő lépcsők gyártása

A jellemzően szénacélból készülő billenő lépcsők nagyon jól beváltak az ipar különböző szegmenseiben. Ezeket ma a felhasználói területek sajátosságaitól függően horganyzott kivitelben gyártják, és/vagy különböző eljárásokkal készülő festékbevonatokkal látják el.

A korábbi években több olyan változás következett be mind a gyártói, mind pedig a használói oldalon, amelyek együtt eredményezték azt, hogy ma már létjogosultsága van a rozsdamentes, sőt egyes terülteken akár saválló acélokból történő gyártásuknak is.

A magas ötvözésű nemesacélok, és a szénacélok árkülönbözete folyamatosan csökkent az elmúlt években, a munkaerő ára ellenben ez idő alatt jelentősen nőtt. A megmunkálási technológiák fejlődése új lehetőségeket teremtett a gyártók számára, az üzemeltetők pedig egyre szigorúbb előírásoknak való megfelelés kényszere hatására rendre emelték igényszintjüket. Ezek a trendek eredményezték azt, hogy mára messze kisebb árkülönbözet adódik egy szénacél és rozsdamentes acél termékváltozat között, mint amilyen különbség a használati értékben, az élettartamban, a karbantartással, javítással összefüggésben lévő ráfordítások tekintetében tapasztalható.

A rozsdamentes billenő lépcső előnyei között első helyen említendő a korrózióval szembeni fokozott ellenállás. Ez nem csak a termék várható magasabb élettartamában jelenik meg, hanem a meghibásodás valószínűsége is lényegesen kisebb. A rozsdamentes felületek tisztán tartása, indokolt esetben szükséges fertőtlenítése is egyszerűbben megoldható feladat.

Ipari környezetben nem szokás nagy jelentőséget tulajdonítani annak az esztétikai, megjelenésbeli különbségnek, amelyet az alábbi fényképen jól láthatunk.

Az esztétikai különbség mögött azonban számos olyan tulajdonságbeli előny húzódik meg, amely a funkcionalitással, a használat komfortjával, a megfelelő működés fenntartásának a költségeivel van szoros kapcsolatban.

Az alábbi képeken a hagyományos és a rozsdamentes billenőlépcső látható:

A szénacélból készült szerkezetek a töltés-, lefejtés szokásos környezetében különböző ártó hatásoknak vannak kitéve, így a korrózió különböző fajtái viszonylag hamar megjelennek rajtuk. A rendszeres karbantartással ugyan a nagymértékű meghibásodások megelőzhetők, de ez folyamatos odafigyelést és pénzbeli ráfordítást követel. A rozsdamentes szerkezetek esetében is zajlik természetesen egy tönkremeneteli folyamat, azonban ennek sebessége lényegesen kisebb.

Anyagi következményeit tekintve összességében elmondható, hogy az egyszeri beruházási költségek magasabb szintje a rozsdamentes anyagból készült termékek esetében elvitathatatlan tény, ami sok megrendelő számára a beszerzési döntéskor a fő visszatartó erő. Amennyiben azonban a kizárólag pénzben mérhető előnyöket számba vesszük, hamar kiderül, hogy az első pillantásra drágább megoldás lesz a gazdaságosabb. Örvendetes módon ezt egyre többen ismerik fel. Ezért nagy reményekre jogosít bennünket a rozsdamentes billenő lépcső termékünk kifejlesztése. Az első megrendelői visszajelzések is már nagyon pozitívak, pedig rövid idő telt csak el a prototípus példányok üzembe helyezése óta. A rozsdamentes anyagú termékek többségénél az előnyök nagy része éppen az idő múltával, csak a későbbiekben fog megmutatkozni.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik