Szerző:

Rozsdamentes és saválló acélok kiválasztása

A mérnöki gyakorlatban a tervezők, a kivitelezők és az üzemeltetők sokszor találkoznak azzal a problémával, hogy egy meghatározott célra milyen összetételű, hőkezeltségi állapotú rozsdamentes anyagot célszerű választani. Az egyre szélesebb anyagválaszték miatt a bőség zavara mellett az okozza a legnagyobb gondot, hogy nagyon változatos környezeti terhelésre kell a leginkább megfelelő anyagminőséget kiválasztani. A szakirodalomban ugyan ma már sok adat áll rendelkezésre az egyes rozsdamentes és saválló anyagok korrózióállóságával kapcsolatban, azonban ezek alapján még számos esetben nem nélkülözhetők azok a korróziós vizsgálatok, amelyek célja a szóba jöhető fémötvözetek különböző környezeti feltételek közötti korrózióállóságának a meghatározása.

A korrózió sebességének valóságos körülmények közötti „korróziós vizsgálata” ugyan általában több időt igényel, mint a gyorsított laboratóriumi vizsgálatok, azonban ezen eredmények sokkal megbízhatóbbak. Több szabványban is rögzített un. kitéti vizsgálati eljárás áll rendelkezésre, amelyek közös jellemzője, hogy az eredmények összehasonlíthatósága érdekében előre rögzített feltételek szerint zajlanak a kísérletek. A próbatesteken laboratóriumi körülmények között megfigyelhető változások mértékéből következtethetünk arra, hogy a várható valóságos körülmények között milyen viselkedésre számíthatunk. A vizsgálati módszereket az útmutatások szerint úgy kell megválasztani, hogy azok leginkább hasonlítsanak a valóságos igénybevételhez. A hasonlóság megítélése a legtöbb esetben nem könnyű feladat még azokban az esetekben sem, amikor pedig a valóságos körülmények minden releváns adata fel van térképezve.

A valóságos használat körülményeinek meghatározásakor körültekintően kell eljárni. Nem csak a tényleges használat közbeni viszonyokat, hanem például az időszakos terhelést adó takarítás, fertőtlenítés, stb. során fellépő terheléseket is figyelembe kell venni.

A szabványos terhelés és a valóságos terhelés közötti különbség miatt gyakran éri a gyakorló szakembert meglepetés. Éppen ezért célszerűnek láttuk egy olyan szakértői szolgáltatás kidolgozását, amely különböző rozsdamentes anyagokból készült próbatestek legyártását, valóságos korróziós terhelési körülmények közé való kihelyezését, majd pedig a megfigyelhető, mérhető változások kiértékelését is magában foglalja.

Sok példa igazolja, hogy egy rossz döntés az anyagválasztásnál tetemes költségekkel járhat. A kitéti vizsgálatok minimális költséggel elvégezhetők, s belőlük nagyon megbízható következtetések vonhatók le. A próbatest az esetek legnagyobb részében egy postai borítékban elküldhető lemezdarab, mint az a fényképen látható. A különböző anyagminőségű minták összehasonlító és abszolút mérések elvégzésére is alkalmasak.

A jó anyagválasztás természetesen csak az egyik feltétele a rozsdamentes szerkezetek megbízható és elvárt viselkedésének. A feldolgozásuk során még számos olyan tipikusnak tekinthető hibát lehet elkövetni, ami miatt a rozsdamentes anyagokból készült szerkezetek nem hozzák azokat az előnyöket, amelyek miatt mellettük döntöttünk. A használat során is be kell tartani bizonyos szabályokat annak érdekében, hogy a megfelelő anyagokból, megfelelő gyártási eljárással készült termékek az előzetes várakozásoknak megfelelő ideig megőrizzék kedvező tulajdonságaikat.

dr. Reith János

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik