Szerző:

Rozsdamentes medencék 3 dimenziós modellszintű tervezése

Egy minden megrendelői igényt kielégítő, gazdaságosan elkészíthető medence elérhetősége a tervezés alaposságán múlik. Tekintettel arra, hogy a tervezés és a kivitelezés is több szakmaterület együttműködését igényli, így fokozottan érvényes az a tétel, hogy az érdemi döntéseket a tervező munka során kell meghozni. A kivitelezés szakaszában már alig van lehetőség jelentősebb korrekciókra, s ezek ára is általában sokkal magasabb, mintha már a tervezés során szempontként felmerültek volna.

Általános tapasztalatunk, hogy a megrendelők többsége az engedélyes terveken megjelenő részletességgel kidolgozott medencék műszaki tartalmát nehezen tudják elképzelni, s ezért gyakran a kivitelezés előrehaladott szakaszában döbbennek rá arra, hogy nem éppen a szemük elé táruló megoldásra gondoltak, amikor a terveket jóváhagyták. Legalább ilyen gyakori változtatásra okot adó körülmény az is, hogy ekkor derül csak ki a megrendelő számára az, hogy milyen elszalasztott lehetőségek maradtak le a tervekről.

1. és 2. ábra: 3D-s medence terv

Cégünk látva ezt a problémát, eszközöket kíván adni mind az építész-, mind pedig a medence gépészek kezébe arra, hogy a megrendelő számára 3 dimenziós modellen mutathassák meg a megoldási javaslataikat. Így a megrendelő már a tervezés szakaszában sokkal pontosabb képet alkothat magának arról a medencéről, amit meg kíván építtetni. Lényegesen lecsökkenthetők így azoknak a megkésett döntéseknek a száma, amelyek sok fejtörést, és óhatatlanul is kompromisszumokat szoktak eredményezni a kivitelezés során.

Az általunk elkészített rozsdamentes medencék tervei valójában olyan teljeskörű három dimenziós modellek, amelyek látványa a megrendelő számára már akár egy 3D-s pdf fájlban is meggyőző lehet. Azon megrendelők pedig, akik ennél több részletet és opciót is meg szeretnének ismerni, lehetőségük van magának a műszaki tervnek a tervező asztalán való tanulmányozására, egyes részletek tervezői közreműködéssel való módosítására.

A 3D-s modellek alapján készíthetők továbbá látványtervek is (lásd az alábbi ábrákon), amelyek a medencét egy virtuális környezetbe illesztve mutatják meg, így segítve a megrendelőt a végeredmény elképzelésében.

3. és 4. ábra: Látványtervek

A szakági tervezőkkel való kommunikáció céljára pedig elkészülnek azok a rajzi fájlok, amelyek a gyors és sikeres kommunikáció feltételét jelentik. A tervezői szakágak közötti adatcsere nem csak gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a tervezési folyamatot, hanem egy sor esetleges hibára is idejében fényt deríthet.

Az 1. és 2. ábrán egy olyan medence együttes 3D-s modellje látható, amelyet cégünk tervezett meg. Az ilyen részletességgel elkészített terv kiváló adatszolgáltatást eredményez mind a statikai tervező, mind pedig az építészeti tervekért felelősséget vállaló építész számára. Így például a zsaluzási és vasalási terv elkészítésekor lehetőség van olyan követelmények figyelembevételére, amik a kivitelezési munkákat könnyítik meg.

Egyre gyakrabban fordul elő az, hogy nem betonlemezre, hanem fémből készülő tartószerkezetre kerül elhelyezésre a medence. Erre mutat egy látványos és kiváló példát az 5. és 6. ábrán látható medence terve.

5. és 6. ábra: Medence fémből készülő tartószerkezeten

A cégünk által tervezett és kivitelezett medencék viszonylag magas számára tekintettel (nézze meg a referenciáinkat itt:
http://www.dldh.hu/referenciaink/uszodatechnika-referenciak) az elmúlt években sikerült összegyűjtenünk mindazokat a tapasztalatokat, amelyek birtokában ma már az első hallásra extrémnek tűnő megrendelői kívánságoktól sem lepődünk meg, s igyekszünk azokat -az ismert természeti törvények határain belül maradva- megvalósítani.

A fentiek tükrében talán nem szorul sok magyarázatra annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy miért is célszerű a medence tervezésére több energiát szánni, s érdemes ezzel a feladattal cégünket megbízni.

A cikk letölthető az alábbi linken:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2020/04/dl_medencek_3D_tervezese.pdf

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik