DL-Medencék típusai

Rozsdamentes medencék tervezése során a medence méretei mellett annak alakja is meghatározó a vízkeringtető rendszer kiválasztása szempontjából. Kültéri és beltéri medencék telepítése során egyaránt számolnunk kell azzal, hogy különböző szennyeződések gyűlnek össze a vízben, amelyet a megfelelően méretezett keringtető rendszer feladata lesz eltávolítani. Az alábbi medence típusok és keringtetési rendszerek közül választhatunk:

Feszített víztükrű
A feszített víztükrű DL-medence a legmagasabb esztétikai és technikai igényeket is kielégíti. A víztükör a medence peremével egy síkban helyezkedik el, így a medence harmonikusan beleolvad környezetébe.
Ennél a vízkeringtetési megoldásnál összetettebb gépészeti rendszerre van ugyan szükség mint a többi típusnál, azonban higiéniai szempontból ez tekinthető optimális megoldásnak. A kedvező vízhidraulika feltételeknek köszönhetően az esetlegesen bekerülő szennyeződések a víz felszínére a lehető leggyorsabb módon juthatnak, ahonnan a medence kerülete mentén elhelyezkedő túlfolyó csatornába kerülnek az átbukó vízzel együtt. A túlfolyó csatornát rozsdamentes DL-Medenceráccsal vagy műanyag ráccsal fedjünk le. A víz a túlfolyócsatornából egy kiegyenlítő tartályba jut, amely a vízszint szabályozásért felel. A fürdővíz útja innen a szűrőrendszerbe vezet, majd a megtisztítását, esetleges felmelegítését követően pedig a padlóbefúvón vagy a medence alján elhelyezkedő fenékcsatornákon kerül visszatáplálásra. Lehetőség van vízfertőtlenítő, ózonkezelő és/vagy pH-szabályzó rendszer beépítésére is.
Számos előnye van a feszített víztükrű kialakításnak. Az úszási és fürdési élményt nagymértékben javítja, hogy nincs kellemetlen hullám visszaverődés a medence faláról, és a medence szélén kimászni is sokkal egyszerűbb. Tovább fokozza az élményt az is, hogy a fürdőző kilát a medencéből, a szeme elé tárul teljes környezet.
A feszített víztükör miatt szükséges technikai berendezések némileg ugyan drágábbá teszik a beruházást, mint a szkimmeres kivitel esetében. Idővel azonban ez a többletkiadás bőségesen megtérül a tisztán tartással összefüggő megtakarítások révén. Ehhez társul még a magasabb komfort, amely önmagában is elfogadhatóvá teszi ezt a költségkülönbözetet.
DL_emeleti_medence2_lgDL_uszoda_lg

DL_szallodai_medence_4_lg
Rejtett víztükrű
A rejtett túlfolyócsatornás medence valójában a feszített víztükrű medencétől csupán abban különbözik, hogy a vízszint 200 mm-rel a medence pereme alatt helyezkedik el, és a víz a medence oldalában elrejtett túlfolyó csatornába bukik át. Ebből adódóan a higiéniai elvárásoknak ugyanúgy maradéktalanul megfelel. Ez esetben a perem akár kapaszkodóként is szolgálhat. Ennél a medence típusnál a túlfolyó csatornát szükségtelen ráccsal lefedni. A medence kerülete mentén sincs szükség medencerácsra, de ízlés szerint helyezhető el fa-, kő vagy egyéb burkolat. A rejtett túlfolyócsatornás medence a feszített víztükör miatt a kellemetlen hullámvisszaverődést kiküszöböli.
DL_rejtett_csatornas_medence_lg
Szkimmeres
A perem alatti, vagy más néven szkimmeres medencék esetében a víztükör a medence peremszintje alatt helyezkedik el. A víz tisztítását a szkimmer elemekkel biztosítjuk, amelyek a víz mindenkori szintjéhez igazodó módon gondoskodnak a folyamatos víz elvételéről és a tisztító rendszerbe való visszajuttatásáról. A szkimmerek számát a medence méretétől függően állapítjuk meg. Ennél a medence kivitelnél a használt fürdővíz általában a medence egyik rövid oldalán található szkimmereken keresztül kerül leszivattyúzásra, majd a szűrési és tisztítási folyamatot követően a másik rövid oldalon található fúvókákon keresztül jut vissza a medencébe. A szkimmeres medencék gépészete egyszerűbb és olcsóbb, viszont ez a kivitel higiéniai szempontból kevésbé hatékony mint a feszített víztükrű megoldások, ezért közösségi célra készülő medencék esetén nem engedélyezett. A szkimmeres medencék esetében részben elvesznek azok az előnyök, amelyek a rozsdamentes medencéket oly gazdaságossá teszik. A perem alatti medencéket beltérre, vagy erősen árnyékos helyre javasoljuk, ugyanis a rozsdamentes acél esetében a fém perem a napsütés hatására fel tud forrósodni. A nemesacélok általában nem jó hővezetők, így a medencében lévő víz nem tudja minden esetben a kilógó peremet kellőképpen visszahűteni.
DL_skimmeres_medence_lgDL_tetomedence_lg


Számos sikeresen üzemelő medencét gyártottunk és telepítettünk az elmúlt évek során, szakembereink tapasztalata garantálja a minőségi kivitelezést. Kérje ajánlatunkat: KAPCSOLAT

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik