Meglévő medencék felújítása

ELŐTTE UTÁNA
 DL_felujitas_elott DL_ives_medence_beles_lg

A már meglévő betonszerkezetű medencék felújítására a leggyakrabban alkalmazott és leginkább gazdaságos megoldás a tönkre ment medencetest rozsdamentes acél lemezelemekkel történő kibélelése. Az új medence tehát egyszerűen a meglévő felületek befedésével áll elő. Így a korábban megépült beton adja az új medence tartószerkezetét, a rögzítési célú tartó elemek miatt képződő űrt pedig szigetelő anyagokkal töltjük ki. A nemesacél lemezzel történő burkolás esztétikus megoldást nyújt és kiválóan alkalmazkodik a meglévő formákhoz.
Rozsdamentes technológiát felújítási céllal leggyakrabban akkor választanak, ha a régi medence már nem eléggé vízzáró, vagy a vízminőséget biztosítani hivatott rendszer elavult. Továbbá azért is választják burkolási és felújítási célra a rozsdamentes anyagot, mert a megmunkálása akár a téli hónapokban is megoldható, szemben a többi szokásosan alkalmazott anyagokkal, mint a beton, a csempe, vagy éppen a műanyag.
A közösségi célra készülő medencék építését és üzemeltetését számos előírás szabályozza. A higiéniára vonatkozó törvényi előírások folyamatos szigorodása az üzemeltetőket arra készteti, hogy korszerűbb és ugyanakkor gazdaságosabb megoldásokat keressenek. A régi építésű medencék nagy része nem teljesíti az érvényben lévő előírásokat, így ezek átalakítása, felújítása elkerülhetetlen. A közösségi fürdők mellett az utóbbi években ugrásszerű növekedésnek indult a lakossági medencék rozsdamentes acél borítással történő felújítása is. Több európai országban nagyszabású fürdő felújítási programok zajlottak le az elmúlt két évtizedben, amelyekben a higiéniai, gazdasági és esztétikai okokra való hivatkozással meghatározó többségben rozsdamentes anyagokat használtak mind a sport célú medencék, mind pedig az élmény fürdők rekonstrukciójára. A korábbi időszakokban műanyag borítással felújított medencéknél is időközben szinte mindenütt rozsdamentes anyagra cserélték a burkoló felületeket. A magas ötvözésű nemesacélok tulajdonságainak köszönhetően az ebből készült medencék kültéri és beltéri célra egyaránt alkalmasak.

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik