Szerző:

Rozsdamentes medencék fejlesztése

Az általunk gyártott rozsdamentes medencék felszereltsége folyamatosan bővül. A nagyon változatos alak, méret, felhasználói cél miatt szinte nem is készül két egyforma medence. A változatosságot tovább növelik a megrendelők gépészettel szembeni elvárásai, de a medence körül megtalálható kiegészítő felszerelések nagy száma miatt is nő a kombinatorikai robbanás elve szerinti lehetőségek száma.

A medencébe való bejutást segítik a változatos alakú létrák, lépcsők, korlátok, de ide sorolhatók a különböző élmény csúszdák, az ugródeszkák, trambulinok, sőt a startkövek is.

A higiéniai szempontok miatt rozsdamentes anyagból készülnek ma már a lábmosók, zuhanyzók, túlfolyó rácsok és a folyókák is.

A biztonságot szolgálják az úszómesteri székek, állványok, különböző mentőeszközök.

Az élményelemek közül érdemes kiemelni a nyakzuhanyokat, a vízfüggönyöket szolgáltató “gombákat”, harangokat,  s számos más egyedinek tekinthető megoldásokat.

A víz alatti világítás céljára a hagyományos halogén izzók mellett egyre inkább elterjedőben vannak a számos előnnyel rendelkező színváltós LED izzókkal szerelt lámpák.

Az akadálymentesítési elvek figyelembevételével egyre több eszköz segíti a mozgássérülteket is, bár ezen a területen még sok fejlesztést igénylő feladat fogalmazható meg.

A medencékbe egyre gyakrabban kérnek a megrendelőink ellenáramoltatókat, hidromasszázs rendszereket, amelyeknek jelentős vízgépészeti vonzata is van.

A vízgépészet számára a medencékben el kell helyezni azokat a végpontokat, amelyek a víz be- és elvezetésről gondoskodnak. A perem alatti medencéknél az un. fölözők, minden más medence típusnál az un. befúvók és fenékürítő megoldások a jellemzőek, amelyeket egyre inkább szokás praktikus megfontolásból saválló anyagokból készíteni.

A gépészet fontos részét képezik a szűrőberendezések. Ezek lehetnek homokszűrők, különböző töltettel ellátott szűrőtartályok.

A csővezetékekbe kézi és automata működtetésű elzáró szelepek építhetők be. Az automata működtetésű szelepek lehetnek pneumatikus és motoros mozgatással megoldott változatúak.

A víz mozgatását végző szivattyúkat minden esetben körültekintően méretezni szükséges. Az elvárt vízáramok és nyomásviszonyok előzetes ismerete szükséges ehhez.

A vizek minőségének a megőrzéséhez különböző vegyszereket szokás alkalmazni, amelyek a fertőtlenítés, az algaölés, vagy éppen a szennyeződések pelyhesítését segítik elő. A vegyszerek adagolását automata mérő és szabályzórendszerek oldják meg.

A medence takarítására számos kézi eszköz áll rendelkezésre, de egyre inkább elterjedőben vannak az automata aljzattisztító robotok is.

A medence terekben a a fűtésről, a légcseréről, a páramentesítésről kell gondoskodni, amire szintén gazdag műszaki megoldás választék áll a tervezők rendelkezésére. A hőszivattyúk és a napenergiát közvetlenül hasznosító rendszerek terjedése figyelhető meg.

A kültéri medencék esetében indokolt lehet takaró szerkezetek beépítése, amelyek a hő eltávozását, a szennyeződések medencébe való bejutást hivatottak megakadályozni. A kisebb méretű medencék esetében egyre gyakrabban merül fel igényként teherbíró födémek készítése, amely lehetővé teszi a medence feletti tér használatát is.

A sportcélokat szolgáló medencék esetében további felszerelési tárgyak jönnek számításba, amelyek közös jellemzője, hogy egyre inkább érdemes ezek alkatrészeit is rozsdamentes anyagból készíteni. A versenymedencékhez a forduló panelek, az időmérést végző eszközök, a vízalatti kamerák rögzítő elemei, a pályaleválasztó kötelek, kampói, a mozgatható falak, aljzatok, a beépített jelzősorok, stb. mind mind olyan fontos részei a medencéknek, amelyek tervezése, kiválasztása szakértelmet, tapasztalatot igényel. Cégünk ebben a tervező munkában is igyekszik megrendelői segítségére lenni.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik