Szerző:

Saját fejlesztésű informatikai rendszer a szakképzés szolgálatában

Cégünk hosszú ideje fejleszti és tartja naprakész állapotban a HaXSoN névre keresztelt Linux alapú informatikai rendszerét, amelyet eddig a cég működés szolgálatára alkalmazott. Ennek némiképp módosított változata került fel a napokban azokra a számítógépekre, amelyeket az oktató laborbantanulóink a legváltozatosabb feladatok megoldásához korlátozás nélkül használhatnak.

A hegesztő, az ipari gépész és gépésztechnikus tanulóink számára nem csak a képzés során, hanem a későbbi munkáikban is a digitális technika használata elkerülhetetlen lesz, számos feladattípus esetében pedig már ma is nélkülözhetetlen.

A HaXSoN környezetben a tanulók részére több ezer alkalmazás érhető el, köztük a szakképzés szakirányának megfelelő oktatási tananyagok is. A programok mindegyike nyílt forráskódú változat, így rendelkeznek mindazokkal az előnyökkel, amelyek ezen típusú rendszerek legfontosabb tulajdonsága, a használatuk során élvezhető nagy fokú szabadsággal.

A nyílt forráskódú szoftverek használatára vonatkozó szabványok miatt az ilyen rendszerek egyes elemei magas szinten kompatibilisek egymással, azok más rendszerekbe is jól integrálhatók. A tanulók számára szintén fontos szempont az is, hogy olyan eszközök használatával készülhetnek fel a képzés elvégzése utáni munkájukra, amelyek költséghatékonyak, ugyanakkor elkerülhetővé tesznek minden olyan korlátot, amelyek a zárt forráskódú rendszereket jellemzik. Ezek közül kiemelni érdemes az egyes technológiáktól, gyártóktól és/vagy szolgáltatóktól való függést.

Azok a tanulók, akik a képzés során megismert rendszerek továbbfejlesztésében gondolkodnak, a nyílt forráskód következtében erre reális lehetőségük is van. A saját egyéni célok szerinti informatikai környezet berendezésére meglévő nagy fokú szabadság a tanulók többségénél már a képzés során is inspiráló. A külső támadásokkal szembeni nagy fokú biztonság ugyancsak kezd egyre fontosabb szempontként megjelenni a szoftverhasználat során.

A HaXSoN rendszer több ezer alkalmazást tartalmaz, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára előnyösen használható programokat. Nagy előnye a szoftverkínálatnak, hogy professzionális szinten, üzleti célra is igénybe vehetők anélkül, hogy a szerzői jogok megsértésének vádjával szembesülnie kellene bárki részéről. A gyors használatbavételt segíti, hogy egy alapértelmezés szerinti beállítás már azonnal rendelkezésre áll.

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy a fényképen látható mini PC-k a HaXSoN logikának és működési módnak köszönhetően roppant hatékony és biztonságosan működő eszközöknek tekinthetők a tanulók számára is.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik