Szerző:

Sportlétesítmények innovatív beruházásai

Sportlétesítmények innovatív beruházásai címmel rendezett szakmai napot a Direct-Line Kft. 2012. június 14-én Dunaharasztiban, melyen a TAO pályázatban nyertes sportegyesületek és fenntartó önkormányzataik vettek részt.

A rendezvényt Dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője nyitotta meg, aki előadásában köszöntötte a vendégeket és bemutatta a vállalat innovációs szemléletét és termékeit. Hangsúlyozta, hogy csak a gyártásra épülő kutatás-fejlesztés tud valódi igényeket megbízhatóan kiszolgálni, és kiemelte, hogy a Direct-Line minden innovatív termékének jellemző fejlesztési szempontja az energiaracionalizálás. Ezen termékek többsége szabadalommal védett, kulcsrakész rendszerek; ide tartozik többek között a HaXSoN®, a gördülőelemes hajtás és a napkollektor is. Az egyes beruházási célú megrendelések megvalósításánál fontos szempont, hogy a partnerek egyedi igényeinek, helyszínének, sajátosságainak megfelelő rendszerek, termékek jelennek meg a tervezőasztalon és kerülnek beépítésre.

Az energiagazdálkodás átfogó mivoltára hívta fel a figyelmet előadásában Rákos András, a Direct-Line Kft. fejlesztőmérnöke, aki rámutatott: a gazdasági válság, az energiahordozók árnövekedése és a fogyasztás folyamatos emelkedése indokolja a kérdés napirenden tartását. A meglévő és az új létesítményeknél is ugyanazon lépések szükségesek az energiaracionalizálás megvalósításához. Helyszíni felméréseken alapuló diagnosztika, az energiafelhasználás mérése, a kiválasztott területeken egyedi műszaki megoldások megtervezése és kivitelezése, továbbá nyomon követés utólagos mérésekkel. A fejlesztési tapasztalatokkal és kivitelezési példákkal tarkított bemutató számos speciális igénymegvalósítást ismertetett.

A saját gyártású rozsdamentes napkollektorról az is ismertté vált, hogy magán – és közösségi célokra egyaránt kiválóan alkalmas, és a használati melegvíz előállítása mellett medence fűtés kiegészítésre is közvetlenül beépíthető.

A sportlétesítmények vezetői a kávészünetben elismerték az energiaracionalizálás jelentőségét és halaszthatatlanságát, Befektetői szempontból azonban felvetették, hogy például a pályázatokban való részvétel és támogatás elnyerésének a lehetősége az energiaracionalizálás eredményének a megtérülését nagymértékben javíthatja. Újabb megoldandó feladatként merült fel a pályafűtés kérdése; erre a szakemberek a konkrét megkeresések keretében adnak majd választ.

Zalavári József DLA formatervező egyetemi tanár előadását távollétében Dr. Reith János tartotta meg, aki a vezető nemzetközi utcabútor-trendeket mutatta be a képekben bővelkedő prezentációban. A XXI. század emberének igényeit kiszolgáló stílusjegyek és konstrukciós megoldások egyaránt fellelhetők a Direct-Line Kft. padjain, szemetesein, kerékpártárolóin, korlátain és ivókutain. Az előadásban az is megfogalmazódott, hogy milyen egyedi elvárások, műszaki problémák, esztétikai kérdések alakították az egyes termékek, termékcsaládok fejlesztését, kivitelezését. Példaként szerepelt a Ditrói Mór utcában telepített, magyar népművészeti motívumokkal ellátott utcabútor-együttes, mely szorosan illeszkedik a szomszédságában található Vígszínházhoz, a motívumok pedig éjszakai megvilágításban adnak különösen meghitt, művészi hangulatot. Külön került kiemelésre, hogy a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék és a Direct-Line Kft. közötti együttműködés keretében a hallgatók által megálmodott és jól megtervezett diplomamunkákat legyártja a Direct-Line Kft.

Az önellátó energiaforrásra (akkumulátorral felszerelt napelemre, szélgenerátorra) épülő, ún. szigetüzemű megoldások valamint a szükségletek alapján szabályozható LED-es világítás volt a központi témája Kiss Tibor, a Packers Kft. ügyvezető igazgatója előadásának. A 2009-es szöuli szabadalmi vásáron (SIIF) bronzérmet nyert világítási szigetüzem rendszer a villamos energia hálózattól teljesen független, kábelfektetést és földmunkát nem igénylő, számítógépről szabályozható, közutakon, sportpályákon, stadionokban, uszodákban telepíthető és teljes mértékben változtatható, az aktuális megvilágítási igényekhez igazítva. A szigetüzemű világítás szabályozhatósága kapcsán kiderült, hogy különböző fényerősséget lehet elérni az edzőmeccseken, a válogatott mérkőzéseken, illetve a tévés közvetítéseken.

Az előadásokat a Direct-Line Kft. üzemének megtekintése és egy munkaebéd zárta le, melynek keretében a résztvevők számos kérdésükre kaptak választ.

A konferencia előadásai letölthetők innen:

Köszöntő és a Direct-Line Kft. bemutatása

Épületek, létesítmények energiaracionalizálása, alternatív energiahordozók felhasználásának lehetőségei: napenergia-hasznosítás és a veszteségek csökkentése

Tartós és esztétikus utcabútorok rozsdamentes acél kivitelezésben – korlátok, kapaszkodók, padok, ivókutak sportlétesítmények számára

Korszerű LED-es világítástechnika sportlétesítményekben

Bencsik Mónika, Vörösné dr. Estók Éva

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik