Szerző:

Üzemi gyakorlat: Rozsdamentes acél feldolgozó technológiák

A 3D-s tervezési alapokat összefoglaló üzemi gyakorlatot követően az alapvető rozsdamentes acél megmunkálási technológiák bemutatása következett, ahol tanulóink megismerkedhettek többek között annak az alapkőletételi urnának a gyártási lépéseivel, amelyet a „CAD alapjai” gyakorlat alatt többféle módszerrel létrehoztak.

Üzemünk lemezmegmunkáló részlegén mindhárom műszaki szakképzési szakunkról érkezett tanulóink a képen látható módon egy aktuális ipari megbízás tárgyát képző lemezszerkezet elkészítésében segédkezhettek.

A lemezraktárban raklapon tárolt lemezeket targonca segítségével emelik le, majd az egyes nagy méretű egész táblákat a daruval mozgatható vákuum tappancsos emelő segítségével szállítják a lemezolló munkaasztalára. A megfelelő méretek beállítását követően ledarabolásra kerültek a felhasználandó lemezek.

Ezt követően az élhajlító berendezésen tanulóink közreműködésével megírásra került a kívánt geometriával rendelkező profil lehajlításához szükséges program, amelynek elkészítése kapcsán tanulóink megismerkedhettek a lemezhajlítógép nyújtotta alapvető beállítási lehetőségekkel.

Egy tervezéssel foglalkozó szakember számára elengedhetetlen fontosságú tisztában lenni a tervezendő gyártmány előállításához szükséges alapanyagok rendelkezésre álló mérettartományával és azok megmunkálására alkalmas technológiai lehetőségekkel.

A gyakorlaton résztvevőkben ezen az üzemi gyakorlaton is igyekeztünk tudatosítani, hogy a jó tervező nem csupán konstruktőri szemmel tudja egy termék geometriáját megtervezni, hanem komplex módon képes a technológiai adottságokat már a tervezési fázisban érvényesíteni.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik