Szerző:

Változó emelkedésű és változó szelvényű menetek nagypontosságú keménymegmunkálása

A CAD/CAM rendszerek fejlődése megadta a lehetőségét, hogy újabb, egyre bonyolultabb és jobb termékeket hozzunk létre. Jó példa erre a gördülőelemes hajtás, amely a golyósorsó-anya kapcsolat analógiájára a fogaskerekek és a csigakerekek között teremt tiszta gördüléshez közeli kapcsolatot.

A CAD/CAM rendszerek fejlődése megadta a lehetőségét, hogy újabb, egyre bonyolultabb és jobb termékeket hozzunk létre. Jó példa erre a gördülőelemes hajtás, amely a golyósorsó-anya kapcsolat analógiájára a fogaskerekek és a csigakerekek között teremt tiszta gördüléshez közeli kapcsolatot. A gördülőelemes hajtómű kiküszöböli a hagyományos hajtóművek hátrányait, előnyös tulajdonságai miatt a 21. század hajtóművének tekinthetjük.

A tiszta gördülés feltételeinek megteremtése, valamint a golyók be – és kilépésekor elkerülendő ütközések miatt a golyó pályák alakja a kapcsolási ív mentén nem marad állandó. A fogaskerekek, csiga- és csigakerekek terhelést átvivő felületei, változó emelkedésű és változó szelvényű csavarfelületek lesznek. Ilyen felületek megmunkálása, forgácsolással, általános esetben 5 tengelyes szerszámmozgással lehetséges.

CAD/CAM rendszerek alkalmazása lehetőséget adott az ilyen felületek gyártására, de a gyártás gazdaságossága számos problémát vet fel. Különösen edzett állapotú acéloknál, ahol a viszonylag kisméretű szerszám miatt jelentős merevségi problémával találkozunk és a kis anyagleválasztási sebesség miatt jelentős forgácsolási idővel és költséggel kell számolnunk. A cikk további része letölthető itt.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik