Szerző:

A parametrizált tervezés előnyei és kihívásai

A parametrizált tervezésnek is, mint minden más munkamódszernek értelemszerűen vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Ezen előnyök és hátrányok összevetése után azonban egyértelműen kijelenthető, hogy az előnyök több szempontból is indokolttá teszik a gépészeti tervezés minden területén a parametrizált tervezési módszer alkalmazását, s a hátrányok pedig viszonylag egyszerűen orvosolhatók.

Az e témakörben született korábbi írásomban rövid betekintést adtam arról, hogy milyen esetekben különösen indokolt a parametrizált tervezést alkalmazni. Ez a cikk az alábbi linken érhető el:
http://www.dldh.hu/komplex-gyartmanyok-magas-szinten-automatizalt-es-parametrizalt-tervezese

Különbség parametrizált és parametrikus tervezés között

A fenti írásomban is igyekeztem kiemelni a különbséget a parametrizált tervezés és a parametrikus tervezés kifejezések között. Míg az első kifejezés szerinti tervezői aktivitás a CAD használata előtti lépésben kell megvalósuljon, addig a parametrikus tervezés már az alkalmazott CAD rendszer biztosította eszközök használatát foglalja magában. Fontos megjegyezni, hogy bár a parametrikus tervezést támogató eszközök folyamatosan fejlődnek a CAD rendszerekben, még mindig nem mondhatóak elég kényelmesen használhatónak vagy minden szempontból jól leteszteltnek.

Parametrizált tervezés előnyei

Első hallásra talán meglepő paradoxonnak tűnik, hogy a parametrizált tervezés professzionális szintű művelése annál nagyobb felkészültséget igényel, minél kisebb eszköztár áll hozzá rendelkezésre egy-egy CAD alkalmazásban. A parametrizálás főbb előnyei a CAD tervezésben többek között az alábbiak:

1. A tervező munka során jobban átgondolt konstrukciók születnek, mert az általános megoldás végiggondolása olyan szempontokat is felszínre hoz, amelyek egy-egy konkrét célú megvalósításakor általában nem merülnek fel.

2. A tervekben kevesebb a hiba, ami a jobban és többször letesztelt konstrukció következménye.

3. Több változat közötti választás lehetősége, ami nem csak a méretekre, hanem elrendezési változatokra is vonatkozhat.

4. A gyorsaság, mind a méretváltozatok, mind pedig a rajzi dokumentáció elkészítésében, ami jelentős idő és energia megtakarítással jár. Mozgatható modellek esetében még további előnyök is felszínre kerülnek, hiszen ott a különböző beállítások elemzésében megnő a gyorsaság szerepe.

5. A paraméterekkel definiált termékek tervváltozatainak az elkészítéséhez elegendő egy „zöldgombos” felkészültségű felhasználó.

6. A számítógépek által pillanatok alatt aktualizált modellek és rajzok alapján azonnal megismerhetők az olyan paraméterek is, mint pl. a tömeg, a hegesztési varrat hossza, a furatok száma, stb. amelyek nagymértékben megkönnyítenek egy sor későbbi műveletet, mint például az árazást is.

7. Egyedi termékek esetében az ügyfél az ajánlattal együtt rajz szintű ismertetőt kaphat a megajánlott termékről. A parametrikus tervekben számos olyan rajzi módszer, „trükk” található, amelyek jól hasznosíthatók, főleg a kezdő és haladó tervezők számára.

Parametrizált tervezés kihívásai

A parametrikus tervezés tárgyilagos bemutatása indokolttá teszi az egyértelmű előnyök mellett a hátrányokra is felhívni a figyelmet. A parametrikus terveken sokkal nehezebben érvényesíthetők a gyártástechnológia szempontok. Minél általánosabb parametrikus konstrukciós terv készítésére törekszünk, annál kevésbé tud megjelenni benne a kereskedelemből beszerezhető előgyártmányok méretkorlátja. Hasonlóképpen érvényes ez a megfelelő gyártási technológia kiválasztása szempontjából is. Jelentősen lecsökken ugyan az egyes termékváltozatok elkészítéséhez szükséges idő, s kevesebb szellemi erőfeszítést igényel a feladatok végrehajtása is, de sokkal nagyobb fegyelmezettséget követel a méretváltozatok rajzainak a hibamentes „sorozatgyártása”.

Példa: Töltőállomás parametrizált modellje

Az alábbi rövid videó felvétel – amely vágás nélkül készült el- kiválóan igazolja, hogy valóban milyen rövid idő alatt aktualizálható egy parametrikus CAD modell, s az erről készült rajz. Kétségtelen tény azonban, hogy az adott műszaki konstrukció parametrizálása, az abban végrehajtandó lépések meghatározása némileg több időt igényel, mint egy konkrét feladatra tervezett méretváltozatú példány dokumentációjának az elkészítése.

A kellő tervezői rutin megléte esetén azonban már a 3. tervváltozatnál meg szokott térülni a parametrizált tervre fordított idő. A tervek ennél nagyobb számban való „sorozatgyártása” esetén pedig már hibának tekinthető, ha az első alkalommal nem parametrizált tervet készítünk.

A következő e tárgykörben készülő írásomban egy olyan ugyancsak rövid videóban jól követhető megoldást ismertetek, amely a szabványos, vagy akár csak házilag szabványosított alkatrészekből felépülő parametrizált szerelések rendkívül gyors előállítását teszi lehetővé.

dr. Reith János

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik