Szerző:

Aknafedelek tervezése és gyártása

A hozzánk érkező vásárlói visszajelzések alapján az utóbbi időszakban úgy érzékeljük, hogy egyre nagyobb az igény a nemesacél anyagokból készülő aknafedelek iránt. Elérkezettnek láttuk tehát az időt arra, hogy egy gyártmánycsaládot fejlesszünk ki, amelyekből raktáron is elhelyeztünk egy házi szabványban rögzített anyagválaszték és méretsor szerinti készletet.

Az aknafedeleink V2A és V4A anyagminőségben készülnek, amelyeket szokás korrózióálló és saválló kivitelnek is nevezni. A standardizált méretű fedlapok 400×400, 500×500, 600×600, 800×800, 1000×1000 mm fedélmérettel készülnek. Ezek többnyire raktáron is megtalálhatók. A házi szabvány szerinti fix méretsor mellett természetesen felkészültünk egyedi méretű aknafedelek gyors megtervezésére és legyártására is. Az aknafedelek négy típusát különböztetjük meg, amelyek felhasználási területe, műszaki tartalma, s ebből következően az árszintje is különböző.

Leemelhető aknafedelek

A leemelhető aknafedelek a legegyszerűbb megoldást jelentik, hiszen nem állnak másból, mint egy bebetonozható, vagy csavarozással rögzíthető szögvas keretből, és egy rá helyezett, kiemelhető fedlapból.

Nyitható aknafedelek

A nyitható aknafedelek esetében már egy diópánt alkalmazásával lehetőség van a fedél felnyitására.

Vízzáró peremes aknafedelek

A vízzáró peremmel készülő aknafedelek esetében 25 mm-nél alacsonyabb vízszint esetében nem kell attól tartani, hogy az aknafedél alatt a víz az aknatérbe folyik. Az aknafedél ez esetben nyitható változatban készül, ahogy az alábbi képen is látható.

Burkolható aknafedelek

A negyedik fajtája az aknafedeleknek az un. burkolható változat, amely az aknafedélben lehetővé teszi egy betonréteg kialakítását, erre különböző burkolatok elhelyezését.

Opciók

Az aknafedelekhez különböző kiegészítő opciók társíthatók, amelyek jellemzően a következők:

Zárás: Az akna lezárása érdekében az aknafedél tetején un. lakatszemek helyezhetők el.

Terhelhetőség javítása: A fedlap terhelhetőségét javítandó, a mandorlás struktúrával rendelkező lemezen alul merevítés helyezhető el

Nyitásrásegítés: A nehezebb fedlapok esetében gyakori elvárás, hogy a nyitást segítő megoldás kerüljön alkalmazásra, erre a célra légrugó és csavarrugó is beépíthető.

Kitámaszthatóság: Az aknafedlapok kitámaszthatósága is gyakori követelmény.

Hőszigetelés: Szintén gyakori igény, hogy az aknafedlap alján hőszigetelés kapjon helyet. A 30 mm magas laposvas keret erre a célra kiváló fogadó felületet jelent a leemelhető és nyitható aknafedelek esetében. A vízzáró aknafedél esetében azonban egy szigetelés védő laposvas keret készül, amely a külső kerettel egyenközű helyzetben van felhegesztve. A szigetelés védő kereteken belül ragasztással könnyen rögzíthető a laposvas szélességével egyező 30 mm, vagy akár annál vastagabb hőszigetelés is.

Tömítés: Az aknafedlapok gumi tömítéssel is elláthatók, így a szögvaskeret és a fedlap között egy kiváló tömítettségi állapot állítható elő.


Letölthető katalógus

A DL-aknafedlapok termékismertető katalógusa az alábbi linken tölthető le:
http://www.dldh.hu/wp-content/uploads/2019/07/dl_afl_katalogus.pdf

A teljes házi szabvány szerinti méret és típusválaszték az alábbi összefoglaló ábrán látható.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik