Szerző:

Közös Cél: A VALÓDI INNOVÁCIÓ 2.

Telt ház előtt került megrendezésre a Direct-Line Kft. „Közös cél: a valódi innováció 2.” című konferenciája, 2012. március 22-én, Dunaharasztiban. Előadóink és vendégeink az innovációs terület valamennyi szegmensét képviselték, ennek megfelelően a jelenlegi hazai innovációs helyzet teljes keresztmetszetéről kaphattak képet az érdeklődők.

A rendezvényt Dr. Reith János, a Direct-Line Kft. ügyvezetője nyitotta meg, aki rövid előadásában köszöntötte vendégeket, néhány szóban bemutatta a vállalatot, majd arra kérte az előadókat, hogy a tavalyi rendezvényhez hasonlóan a konferencia szellemiségét az őszinteség, a nyíltság és a szókimondás jellemezze.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkárt Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető képviselte. Előadásában ismertette az elmúlt év problémáit, nehézségeit, s bemutatta a várható innovációs forrásokat, lehetőségeket. Fonyó Attila osztályvezető a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében a felsőoktatás és az innováció kapcsolatáról beszélt. Ő is kiemelte azokat a várható európai forrásokat, amelyek véleménye szerint a felsőoktatási szféra innovációs potenciálját tudják majd javítani. Nagy érdeklődés kísérte Dr. Németh Gábor igazgató előadását, aki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala képviseletében a kutatás-fejlesztés minősítési eljárásáról beszélt. Ismertette az eljárás menetét, a minősítés szempontjait és díjait, illetve azokat az eseteket, amelyek során a minősítés felhasználható.

A kávészünetet követően Dr. Reith János a vállalati-, ipari szféra szemszögéből mutatta be az innovációt terhelő problémákat, a hazai innovációs folyamatokat gátló tényezőket. Rámutatott, hogy az innovációs folyamatok egyik legnagyobb gátja a bürokrácia, s javaslataiban számos innovációt élénkítő lépést ajánlott a döntéshozók figyelmébe. Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke a sikeres, innovatív kis- és középvállalkozások tulajdonságairól tartott előadást. A siker receptje mellett megmutatta azokat a jellemző buktatókat is, amelyek a kezdetben sikeres innovatív vállalkozások fejlődésének gátjává válhatnak. Dr. Inzelt Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének igazgatója ezúttal is őszintén, nyíltan osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Előadásában kiemelte a bürokráciában rejlő veszélyeket, s ő is hangsúlyozta a közvetlen vállalati – kutatóközponti együttműködések fontosságát. Az előadások sorát Dr. Kovács Kálmán zárta, aki a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében az Egyetem innovációs programjairól beszélt. Felhívta a figyelmet a közép-magyarországi régiót sújtó pályázati hátrányokra, illetve az egyetemek közötti együttműködések fontosságára annak érdekében, hogy a jövőbeni európai pályázatokon sikereket érhessünk el.

Vendégeink és előadóink visszajelzései alapján örömmel nyugtáztuk, hogy a konferenciát – hasonlóan a tavalyi rendezvényünkhöz – ezúttal is a nyílt, őszinte párbeszéd jellemezte, s az érdeklődők több szempontból is megismerhették a kutatás-fejlesztés, az innováció hazai helyzetét. Bízunk abban, hogy a jövő évi hasonló rendezvényünkön valamennyien fejlődésről, sikerekről tudunk majd beszámolni, s az ezúttal felsorakoztatott gondok, problémák jelentős része megoldást nyer az irányítók részéről.

A konferencia előadásai elérhetőek az alábbi linken:

Köszöntő
Innovációs fordulat előtt
Felsőoktatás és innováció
K+F minősítési tevékenység a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában
A hazai innovációról a versenyszféra szemszögéből
Sikeres innovatív KKV-k néhány közös receptje
K+F+I: a megrendelő, a piac és a buktatók
Innovációs és kutatás-fejlesztési kezdeményezések a Műegyetemen

Dr. Kovács Zoltán
K+F üzletágvezető

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik