Szerző:

Modul rendszer alkalmazása a folyóka gyártásban


Cégünk régóta tervez és gyárt rés- és sávfolyokákat, így nagy mennyiségű szakismeret és tapasztalat halmozódott fel ezen a területen. A rozsdamentes folyókák raktári készletről való árusítása meglehetősen nagy, szinte soha meg nem térülő beruházás volna. A kombinatorikai robbanás szabályai szerint meglehetősen nagy variációs számban kellene folyóka testeket és összefolyó dobozokat raktáron tartani.

A variációk számát növeli továbbá az is, hogy a felhasználási körülményektől függően különböző anyagminőségből gyártandók a folyóka elemek. A folyókák kb. 75%-át 1.4301/1.4541, 20 %-át 1.4401/1.4404, a fennmaradó 5 %-át pedig egyéb nemesacél minőségből készítjük. A szennyvizek által okozott hidraulikai terhelés függvényeként határozható meg a folyóka típusa, s annak fő méretei. A folyóka rendszer elhelyezkedésének ismeretében célszerűen választandó meg az egyes szakaszok lejtése.

A sávfolyókák esetében a rácsok várható mechanikai terhelése szintén fontos tervezési paraméter. Mindent összevetve tehát nem igazán járható út mindenfajta elemet kellő darabszámban a raktáron tartani.

folyoka

Miután nem szeretnénk lemondani a modul rendszerek nyújtotta előnyökről, s a szállítási határidőket is rövidíteni kívánjuk, ezért a folyókák előgyártmányait tipizáltuk, s ezeket helyeztük el raktáron. Így a mindenkor beérkező, többnyire sürgősséggel kielégítendő igényt 1-2 napon belül általában teljesíteni tudjuk. Sokszor tovább tart a beépítési körülmények leegyeztetése a megrendelővel, mint magának a folyóka rendszernek a legyártása. A hosszabb átfutási időket indokoló alkatrészek, mint a folyókák karimái, tömítései, a kötőelemek, a dobozok oldallapjai, a betonozó fülek, a szintező csavarok kellő mennyiségben folyamatosan raktáron vannak. A többi alapanyag méretre vágása, hajlítása, hegesztése, standardizált elemekkel való összeépítése már viszonylag gyorsan elvégezhető. Így egy egyedi tervezésű folyóka rendszer is akár 2 napon belül készre gyártható.

A modul rendszerű folyókák szállításában a megrendelőink nem csak a gyorsaságot, hanem a kedvezőbb árszint előnyét is megtapasztalhatják. Az egyedi kivitelű folyókák általában fajlagosan legalább 25-30%-al magasabb árszinten készíthetők el, mint a sorozatgyártás körülményeire optimalizált kivitelű megoldások. A tervezés mellett a gyártástechnológiai természetű egyszeri költségek is növelik az egyedi termék árát, amelyek a megrendelő számára rejtve maradnak. Ezért célszerű törekedni arra, hogy már a tervezés időszakában felvegye egymással a kapcsolatot a tervező és a gyártó. Fontos, hogy amit lehet, szabványos elemekből való kiválasztással oldjunk meg, s ne készüljön egyedi megoldás ott, ahol az nem indokolt.

A rozsdamentes anyagokból készült folyókák esetében olyan kedvező ár/használati érték arány alakult ki, ami miatt egyre több területen választják lakossági és ipari felhasználók egyaránt. A beruházási költségek messze nem magasabbak annyival, mint amennyit az élettartammal és az esztétikai megjelenéssel nyerhetünk.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik