Szerző:

Rozsdamentes folyóka rendszerek

A rozsdamentes folyóka rendszerek olyan korszerű építészeti megoldások, amelyek különböző tulajdonságú folyadékok pont- és vonalszerű összegyűjtésére és elvezetésére szolgálnak. A folyókák piacán meglévő kínálatból általában könnyen megtervezhetők azok a rendszerek, amelyeknek egyidejűleg több követelményt is teljesíteniük szükséges. Amennyiben különleges körülményeknek kell megfelelni, természetesen a gyártók egyedi megoldásokra is fel vannak készülve.

A nagyon gazdag anyagválasztékból (rozsdamentes acél, horganyzott acél, öntöttvas, beton, műanyag) jelen írásban a rozsdamentes folyókákkal foglalkozunk részletesebben. Az élelmiszeripar, a vegyipar, az agresszív szennyező anyagokat produkáló egyéb iparágak, a kültéri folyóka rendszerek általában rozsdamentes kivitelű megoldásokat követelnek meg. A rozsdamentes anyagok előnyös tulajdonságainak köszönhetően sok alkalmazási terülten megfelelő alternatíva hiányában a csak az rozsdamentes anyagok valamelyikéből készült folyóka jöhet számításba. A egyre szigorúbbá váló higiéniai előírások mellett gyakran esztétikai és gazdaságossági okokból is a rozsdamentes megoldások mellett döntenek a beruházók és üzemeltetők. A rozsdamentes anyagok relatíve magasabb ára ellenére mind a beruházási, mind pedig az üzemeltetési költségek igen kedvezőek. A korróziónak való nagyfokú ellenállásnak köszönhetően viszonylag kevés anyagmennyiség beépítésével hosszú élettartam érhető el.

A folyóka rendszerek alapvetően az alábbi főbb csoportokba sorolható egységekből épülnek fel.

Résfolyókák
dl_resfolyoka_1

Sávfolyókák

dl_folyoka

Összefolyó dobozok

dl_doboz

A folyóka rendszerek tervezésénél és/vagy kiválasztásánál az alábbi szempontok szinte minden esetben felmerülnek:

  • Hidraulikai megfelelés
  • Szűrési fokozatok
  • Bűzzárás
  • Szilárdsági szempontból való megfelelés
  • Hőtechnikai szempontok
  • Könnyű tisztíthatóság, időtálló kivitel
  • Gazdaságos

A hidraulikai megfelelésre történő méretezés, vagy ellenőrzés nem könnyű feladat azokban az esetekben, amikor a terhelés idő- és térbeli lefutása nehezen határozható meg., A túl-méretezett és az alul-méretezett megoldások mindegyike hibának tekinthető. Mindkét esetben jelentkeznek azok a hátrányok, amelyek valahol költség növekedéssel és komfort csökkenéssel járnak.

Az elvezetni szándékozott folyadékok, szennyvizek szűrését többnyire már az összegyűjtés helyén célszerű elkezdeni. Éppen ezért a résfolyókák méretei, a sávfolyókák rácsméretei meghatározásánál ezt figyelembe érdemes venni. Az összefolyó dobozokban ez a szűrési folyamat folytatódik.

A szennyvizek elvezetésekor elengedhetetlenül fontos a bűzzárási funkció biztosítása. Emellett törekedni kell arra, hogy a bűzzár a helyéről könnyen kiemelhető, könnyen tisztítható és fertőtleníthető legyen.

A folyóka rendszerek felett gyakran nehéz járművek is áthaladnak, így szükséges a különböző mechanikai terhelési osztályoknak való megfelelés garantálása is.

A különböző összetételű folyadékok összegyűjtésének helyén uralkodó hőmérsékleti viszonyok ismerete és figyelembevétele is fontos tervezési szempont. A különböző hőtágulási tulajdonságokkal jellemezhető anyagok között olyan feszültségek keletkezhetnek, amelyek káros következményeit el kell kerülni.

A folyókák építő elemei konstrukciós kialakításának, gyártási technológiájának a tervezésekor a tisztíthatóság követelménye igen változatos módon jelenik meg. Az egyes felületek alakja, simasága, s számos más tulajdonsága meghatározó jelentőséggel bír a tisztíthatóság szempontjából. Minden bizonnyal ezen a területen lehet a legkönnyebben hibát elkövetni. Így például a nehezen hozzáférhető szegletek, a nem megfelelően lesimított hegesztési varratok egyaránt tervezési és gyártási hibának tekinthetők. A rozsdamentes anyagok esetében ez a hibalista még számos ponttal egészíthető ki.

A folyóka rendszerek tervezése esetében is igaz, hogy a funkcionális követelmények mellett tekintettel kell lenni a gyártástechnológia lehetőségekre is. Kell tenni ezt annak érdekében, hogy a szigorú minőségi követelmények és a kedvező árszínvonal egyszerre teljesülhessenek. Örvendetes módon egyre nő a felhasználási területek száma, így a „szabványosítás”, a „tömeggyártás” ármérséklő hatása is már jól érzékelhető a folyóka termékek piacán.

Borbély Zsolt

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik