Üdvözöljük a Direct-Line uszodatechnika weboldalán!

Rozsdamentes DL-medencék

Cégünk nyilvános, magán és ipari medencék tervezését, gyártását és telepítését is vállalja. Keringtetési rendszerük, méretük és felhasználásuk szerint több medencét is megkülönböztetünk, amiket a rozsdamentes medencék előnyeivel együtt ezen az oldalon mutatunk be.

Rozsdamentes medencék tervezése során a medence méretei mellett annak alakja is meghatározó a vízkeringtető rendszer kiválasztása szempontjából. Kültéri és beltéri medencék telepítése során egyaránt számolnunk kell azzal, hogy különböző szennyeződések gyűlnek össze a vízben, amelyet a megfelelően méretezett keringtető rendszer feladata lesz eltávolítani. Három elterjedt típust és keringtető rendszert mutatunk be, a feszített víztükrű medencéket, a rejtett víztükrűeket és a szkimmereseket. Ezeken a típusokon kívül röviden bemutatjuk a pezsgőfürdőket és az ipari medencéket is.

Rozsdamentes medence utólagosan, pincébe telepítve, vízzel feltöltve, átadás előtt

A feszített víztükrű DL-medence a legmagasabb esztétikai és technikai igényeknek is megfelel. A víztükör a medence peremével egy síkban helyezkedik el, így a medence harmonikusan beleolvad környezetébe.

Ennél a vízkeringtetési megoldásnál összetettebb gépészeti rendszerre van ugyan szükség, mint a többi típusnál. A kedvező vízhidraulika feltételeknek köszönhetően az esetlegesen bekerülő szennyeződések a lehető leggyorsabban juthatnak a víz felszínére, ahonnan a medence kerülete mentén elhelyezkedő túlfolyó csatornába kerülnek az átbukó vízzel együtt. A túlfolyó csatornát rozsdamentes DL-Medenceráccsal vagy műanyag ráccsal fedjünk le. A víz a túlfolyócsatornából kiegyenlítő tartályba jut, amely a vízszint szabályozásért felel. A fürdővíz útja innen a szűrőrendszerbe vezet, majd a tisztítását, esetleges felmelegítését követően pedig a padlóbefúvón vagy a medence alján elhelyezkedő fenékcsatornákon kerül visszatáplálásra. Lehetőség van vízfertőtlenítő, ózonkezelő és/vagy pH-szabályzó rendszer beépítésére is.

Számos előnye van a feszített víztükrű kialakításnak. Az úszási és fürdési élményt nagymértékben javítja, hogy nincs kellemetlen hullám visszaverődés a medence faláról, és a medence szélén kimászni is sokkal egyszerűbb. Tovább fokozza az élményt az is, hogy a fürdőző kilát a medencéből, a szeme elé tárul teljes környezet.

A feszített víztükör miatt szükséges technikai berendezések némileg ugyan drágábbá teszik a beruházást, mint a szkimmeres kivitel esetében. Idővel azonban ez a többletkiadás bőségesen megtérül a tisztán tartással összefüggő megtakarítások révén. Ehhez társul még a magasabb komfort, amely önmagában is elfogadhatóvá teszi ezt a költségkülönbözetet.

Rejtett túlfolyójú feszített víztükrű nemesacél rozsdamentes medence feltöltés előtt

A rejtett túlfolyócsatornás medence valójában a feszített víztükrű medencétől csupán abban különbözik, hogy a vízszint 200 mm-rel a medence pereme alatt helyezkedik el, és a víz a medence oldalában elrejtett túlfolyó csatornába bukik át. Ebből adódóan a higiéniai elvárásoknak ugyanúgy maradéktalanul megfelel és a perem akár kapaszkodóként is szolgálhat. Ennél a medence típusnál a túlfolyó csatornát szükségtelen ráccsal lefedni, s a medence kerülete mentén sincsen medencerács, De ízlés szerint elhelyezhető fa-, kő vagy egyéb burkolat. A rejtett túlfolyócsatornás medencénél, ahogy a feszített víztükrű típusnál, nincsen kellemetlen hullámvisszaverődés.

Utólagosan kialakított tetőn, akár penthouse lakás részét is képezhető rozsdamentes medence

A perem alatti, vagy más néven szkimmeres medencék esetében a víztükör a medence peremszintje alatt helyezkedik el. A víz tisztítását szkimmer elemekkel biztosítjuk, amelyek a víz mindenkori szintjéhez igazodva vezetik el a vizet a tisztító rendszerbe. A szkimmerek általában a medence egyik rövid oldalán találhatóak. A szűrési és tisztítási folyamatot követően a másik rövid oldalon lévő fúvókákon keresztül jut vissza a víz a medencébe. A szkimmerek számát a medence méretétől függően állapítjuk meg. Az ilyen típusú medencék gépészete egyszerűbb és olcsóbb, viszont ez a kivitel higiéniai szempontból kevésbé hatékony mint a feszített víztükrű megoldások, ezért közösségi célra készülő medencék esetén nem engedélyezett. A szkimmeres medencék esetében részben elvesznek azok az előnyök, amelyek a rozsdamentes medencéket oly gazdaságossá teszik. A perem alatti medencéket beltérre, vagy erősen árnyékos helyre javasoljuk, ugyanis a rozsdamentes acél esetében a fém perem a napsütés hatására fel tud forrósodni. A nemesacélok általában nem jó hővezetők, így a medencében lévő víz nem tudja minden esetben a kilógó peremet kellőképpen visszahűteni.

Körjakuzzi rozsdamentes nemeacélól

Ez a medence típus tulajdonképpen csak méretében tér el a többi fürdőmedencétől, ugyanis a nagyobb medencék minden elemét tartalmazza, sőt a többféle beépíthető élményelem miatt a gépészete bizonyos esetben akár még összetettebb is lehet. A pezsgőfürdő, avagy Jakuzzi az összes keringtető rendszerrel megvalósítható, a leggyakoribb azonban a szkimmeres és a feszített víztükrű változat.

A pezsgőfürdő vize az úszómedencékhez képest jóval melegebb, körülbelül 34 és 38 fok között alakul, de ez évszaktól és külső hőmérséklettől függően ettől eltérhet.

Az ipari saválló medencét fogadó betonszerkezet felmérése a telepítés előtt

Az ipari medencék, mint a nevük is mutatja nem lakossági felhasználásra készülnek. A céljuk szerint többféle ilyen medence is megkülönböztetünk, csak pár példát említve létezik kármentő és technológiai medence is.

A rozsdamentes és saválló anyagok az agresszív közegekkel szembeni nagy ellenállásuk és az egyszerű tisztán tarthatóságuk miatt ipari felhasználásra kiválóan megfelelnek.

Az ilyen típusú medencék tervezésében és kivitelezésében cégünknek nagy tapasztalata van. Forduljon hozzánk bizalommal ipari medencéket érintő megkeresésével is.