Üdvözöljük a Direct-Line uszodatechnika weboldalán!

Vízhigiéniai szempontok rozsdamentes medencék tervezése és üzemeltetése során

Közületi, szállodai és magán medencék esetében egyaránt fontos szempont, hogy a fürdőzéssel járó egészségügyi kockázatokat minimálisra csökkentsük, a vízhigiéniai előírásokat maradéktalanul kielégítsük. Szabványok és előírások százai gondoskodnak arról, hogy a tervezők és üzemeltetők számára iránymutatást nyújtsanak ezekben a kérdésekben.

Cégünk az előírásokon is túl törekszik mind a medencetest, mind pedig az uszodagépészeti megoldások tervezése és kivitelezése során a higiéniai szempontok mellett az energiatakarékossági lehetőségeket is a megszokott mértéket meghaladóan érvényre juttatni. Ennek megfelelően a rozsdamentes medencék a hazai fürdő kultúrában egy új szint és magasabb szakmai színvonalat eredményezhetnek az általánosan ismert és alkalmazott megoldásokhoz képest.


Medence takaró
Lamellás medencetakaró félig kiengedve rozsdamentes kültéri medencén, nemesacél élményelemekkel
A Skypool üvegaljú medence részben kiengedett takarója

A medencevíz tisztán tartását nagymértékben elősegíti, ha eleve sikerül megakadályoznunk a szennyeződések legalább egy részének a rendszerbe való bejutását. Így a fizikai védelem egyik első és fontos eleme a medencetakarás, amely szabadtéri medencék esetén különösen hatékony megoldás. Miközben képes jelentős mennyiségű szennyeződés vízbe jutását megakadályozni, aközben az energiatakarékosság érdekében is jó szolgálatot tesz. További információ a medencetakarásokról az alábbi írásunkban olvasható:

A feszített víztükrű medencék felszínén úszó lamellás takarók esetében korlátozott méretű takaró alkalmazható. A medence falak között mozgó lamellás takarószerkezettel nem fedhető be a külső bukóélig tartó sáv, de a medence kerületén körbefutó rács is korlátozott védelmet nyújt a szennyeződések bejutása ellen.

Medencetakaróval fedett rozsdamentes acél medence, panorámával
Lamellás medencetakarás

Rejtett túlfolyó csatornák
Vízhigiéniai szempontból a rejtett feszített víztükrű medence előnyös megoldás
Rejtett túlfolyó

A feszített víztükrű medencék minden előnyének a megőrzése érdekében egyre több ügyfelünk választja erre vonatkozó javaslatunk alapján az un. rejtett túlfolyócsatornával tervezett megoldást. A rejtett feszített medence típus esetében a higiéniai szempontok mellett az energiatakarékossági és az esztétikai szempontok is szerepet szoktak játszani. Így összességében elmondható, hogy az üzemeltetési költségek miatt a rejtett feszített medence gazdaságosabb megoldást eredményez.

Ahogy az az képen is látható, az átbukón távozó víz mind higiéniai, mind pedig energetikai szempontból a piros nyilakkal jelzett védett folyókába ömlik, ahonnan már zárt csővezetékben rövid úton jut el a gépházba.


Lábmosó
Vízzel teli rozsdamentes acél lábmosó, közösségi medencékhez, renderelés
Direct-Line lábmosó vízzel

Kültéri medencék esetében elengedhetetlen a lábmosók használata. A lábon a vízbe behordható szennyeződés nagy részét a lábmosó képes eltávolítani, így tehermentesítve a medence szűrő és tisztító rendszerét.

Cégünk által gyártott lábmosókba szerelhető lámpa, valamint az energiamegtakarítás jegyében az általunk javasolt megoldásban a fűtött víz a lábmosóból nem távozik a csatornába, hanem egy külön tisztítókörön keresztül újrahasznosításra kerül.

Kültéri medencék esetében higiéniai szempontból elengedhetetlen a lábmosó
Lábmosó kültéri medence belépője előtt

Zuhanyozzunk fürdőzés előtt!

Számos baktérium juthat be a medencevízbe a környezetből vagy közvetlenül a fürdőzők testéről, ezért feltétlenül érdemes betartani az alapvető higiéniai szabályokat medencehasználatkor.

Az emberi testen található verejték, vizelet és egyéb szerves maradványok komoly egészségügyi kockázatot rejtenek, ugyanis forrásai lehetnek E.Coli és egyéb baktériumok és paraziták elterjedésének. A különböző kozmetikumok vagy napkrémek is különféle baktériumokat és vegyi anyagokat hordozhatnak, amelyek nem csak közvetlenül fejthetnek ki káros hatást egészségünkre, de a klór hatását gyengítve a fertőtlenítés hatékonyságát is csökkentik. Az ezen típusú szennyeződések megelőzésének leghatékonyabb módja a fürdőzés előtti alapos zuhanyozás.


Pangó vízterek kizárása már a tervezés során

A pangó vízterek elkerülése érdekében a medencetest és a csővezetékrendszer tervezése során figyelembe veendők a hidraulikai előírások. Olyan terekben, ahol nem cserélődik kellő mértékben a víz, nagyobb eséllyel alakul ki algásodás, szaporodnak el a kórokozók. Rozsdamentes medencéink esetében a vízbefúvás saját fejlesztésű, műszakilag méretezett befúvókon keresztül valósul meg. A medence test alakjától és méreteitől függően határozzuk meg a befúvási pontok optimális elrendezését.

Saválló medence parametrikus 3D terve
Rozsdamentes medence 3D terve

A vízgépészeti berendezések esetében is fennáll a pangó víz esetleges kialakulásának a veszélye. Ilyen hely sokszor a puffertartály, amely rendszerint nagy térfogattal rendelkezik. Így fontos szempont, hogy a keringtetés során a rajta áthaladó medencevíz mindenütt folyamatosan és maradéktalanul cserélődjön. A puffertartályaink mindegyikében a pangás megakadályozására hatékony műszaki megoldásokat dolgoztunk ki.


Élményelemek működtetése

A lehetőségek bővülésének köszönhetően egyre több medencében kapnak helyet élményelemek, amelyek működtetésére vonatkozóan is vannak előírások. Ezeket legalább annyira fontos betartani, ugyanis esetükben is érvényes, hogy csak a rendszeres működtetésük mellett biztosítható a pangó víz elkerüléséhez szükséges vízcsere.

Kültéri nemesacél medence, rozsdamentes padjainak élményelemeinke próbaüzeme
Próbatöltés utáni próbaüzem

Integrált rozsdamentes élményelemeink fejlesztése során éppen ezért az egyik legfontosabb szempont volt a pangó víz kialakulásának elkerülése. Saját tervezésű rozsdamentes csőpadjainkba, valamint napozó ágyainkba integrált pezsegtető masszázs funkciót ellátó levegős-vizes élményelemeink is olyan módon kerültek kialakításra, hogy a használat beszüntetését követően a bevezetett levegő az utolsó cseppig kiszorítsa a benne található vizet.


Medencevíz fertőtlenítése
A megfelelő vegyszerkoncentráció beállítása kulcsfontosságú
Vegyszeradagolók beüzemelése

A vízminőség meghatározására szolgáló legfontosabb mérőszámok a pH-szint és Redox potenciál, melyeket megfelelő vegyszerkoncentráció beállításával lehet optimális értéken tartani. Túl magas vegyszer koncentráció nyálkahártya irritációhoz, túl alacsony pedig egészségügyi kockázathoz vezethet. Cégünk ennek elkerülése érdekében integrált mérő- és automatikus adagolóegységgel rendelkező vegyszeradagolókat ajánl és épít be uszodagépészeti rendszereibe.

A kórokozók elszaporodása elleni harcban fontos szempont a vegyszerkoncentráció homogén eloszlatása is, ezért a vegyszerek folyamatos és homogén keverésének biztosítására a medencevíz előírásoknak megfelelő, rendszeres keringtetése szükséges, melynek gyakoriságát közületi fürdők esetében szigorú előírások szabályoznak.

Integrált pH-szint és Redox potenciál mérő és vegyszeradagoló
Automatikus vegyszeradagolás
Integrált mérő- és automatikus adagolóegység mérőszondája
pH-szint és Redox potenciál mérő szonda

Magánhasználatú medencék esetében ezek a szabályok ugyan nem érvényesek, de a tisztán tartásra vonatkozó követelmények ugyanúgy fennállnak. A szennyeződés keletkezésének, így az ellene való védekezés módjának a meghatározása erősen függ a medence használatból adódó terheléstől, amit a fürdőzők létszáma és a használat gyakorisága nagymértékben meghatároz.

A fürdők vízminőségének a megvédésre a legelterjedtebb vegyszer a hatékony fertőtlenítő hatásának köszönhetően a klór, de mára már elérhető számos alternatív medencefertőtlenítési módszer is, mint amilyenek a klórmentes vegyszerek, a sóbontó berendezések, vagy a vegyszerhasználat csökkentését lehetővé tevő kiegészítő fertőtlenítő rendszerek alkalmazása, mint amilyen az UV-sugárzással vagy ózonnal történő víztisztítás.

A megfelelő vízhigiéniai feltételek biztosítása tehát a tervező asztalon kezdődik, ahol már eleve egy sor tényező el is dől. Éppen ezért roppant fontos a medencehidraulika és az élményelemek gondos tervezése. A kisebb mértékű vegyszerhasználat nem csak anyagi szempontból előnyös, hanem a medencehasználat komfortját is a fentiek miatt jelentősen javítja.