Magas méret- és alakpontosság

A keményesztergálás körköszörüléssel szemben jelentkező legfontosabb előnye a szabványos szerszám él alkalmazásának lehetősége, amely sok esetben a befogások számának a csökkentését is eredményezi. Megfelelően tervezett befogókészülék segítségével a főorsó oldalról akár négyszögfelületek keményesztergálására is lehetőség van. Lehetséges továbbá rendkívül kis átmérővel rendelkező furatokat, például 3 mm átmérőjű, akár 1:5 átmérő/hossz arány mellett is megmunkálni. Ezek a megmunkálások köszörüléssel nehézkesebbek, mert a furatköszörű szerszám szára általában kevésbé merev, mint egy esztergakés.

Az esetek többségében a bonyolult alakzatok köszörülése előre profilírozott köszörűkorongokat igényel. Ugyanakkor a keményesztergáláskor a munkadarab geometriai alakját a numerikus vezérlés, univerzális szerszám éllel alakítja ki (adott esetben akár a B, vagy az X tengelyek vezérlésével is). Elmaradnak a körköszörülésnél szükséges kőlehúzási műveletek, tehát nagyobb pontosság mellett a gyakorlatban rövidebb ciklusidőket lehet elérni.

A kevesebb, sok esetben egyszeri befogással elvégezhető megmunkálás szintén kedvező hatással van mind az elérhető pontosságra, mind a megmunkálási időre. Az IPT (Fraunhofer Intézet) ide vonatkozó összehasonlító tesztjei kimutatták, hogy a keményesztergálás, a köszörüléssel összehasonlítva 90-től 65%-os megtakarítást eredményez a megmunkálási időnél, és 70-től 55%-os megtakarítást eredményez a megmunkálási költségek terén.

Az IPT által végzett kísérleti gyártásnál egyértelmű igazolást nyert a keményesztergálás magas ismétlési pontossága, amikor is 300 darab, Ø16 mm*50 mm-es tengelyt esztergáltak. Korrekció nélkül történő megmunkáláskor az átmérőben 1 μm standard eltérés mutatkozott. A munkadarab mérése és X irányú korrekciója esetén az eltérés 0,6μm alatt maradt. A felületi érdesség Rz értéke mindenkor jobb volt az Rz = 1,5 μm értéknél. A széria első darabjai 1 μm értéknél is kedvezőbb eredményt mutattak.

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik